До края на тази година тематичната изложба „КарикаТуристи” – съвместна изява на Дома на хумора и сатирата и Дирекцията „Национален парк Централен Балкан” – ще гостува в редица страни от Близкия Изток. Тя представя сериозната тема за опазването на природата през погледа на хумористите и включва 79 карикатури на 65 автори от 21 държави от 4 континента. Събирана е в продължение на 35 години във фонда на габровската Весела къща. В изложбата присъстват и творбите на лауреатите на Специалната награда на Дирекция „НП Централен Балкан” за карикатура на тема „Защита на природата” от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

Добрите отзиви за интересната колекция привлякоха вниманието на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Така „КарикаТуристи” зае достойно място в списъка на пътуващите изложби, чието гостуване в чужбина се финансира от Държавния културен институт и представя България по различни поводи. През миналата година колекцията бе показана в българските посолства и културни центрове в Атина, Женева, Шанхай, Новосибирск, Анкара и Варшава.

През април и май 2009 година пътуващата изложба вече гостува в Мадрид и Хетафе (Испания) и Вашингтон (САЩ). През септември предстои представянето й в Антакия (Турция) и Бейрут (Ливан), през м. октомври – в Дамаск (Сирия), през м. ноември – в Аман (Йордания) и през м. декември – в Тунис (Тунис).