Официалният старт на панаира беше даден от заместник-министъра на културата д-р Тодор Чобанов, кмета на Община Габрово Томислав Дончев и директора на АЕК „Етър” ст.н.с. д-р Ангел Гоев. На събитието присъстваха още директорът на дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” към Министерство на културата Руско Русев, областният управител Мариян Костадинов, заместник-кметовете д-р Нели Савчева и Таня Христова.

За седма поредна година Министерството на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” успешно реализират идеята за представяне на българските народни занаяти пред широка публика. Тридневният панаир е в рамките на Септемврийските дни на културата, които обединяват Международен пленер по живопис, Панаир на занаятите и Дни на камерната музика.
С пет хиляди рекламни картички, разпространени в 800 заведения в 20 градове в страната, Община Габрово популяризира 18-дневните Септемврийски дни на културата, които се организират в града за първи път.

Надпреварата, която се провежда в дните от 4 до 6 септември 2009 г., събира майстори от цялата страна. Основно изискване към тях е да се придържат към традиционната техника на изработка и украса, характерни за съответния занаят. На спечелилия първо място се присъжда „Сребърна хлопка” и право на изложба-базар през месец септември следващата година в изложбената зала на музея.

Атрактивни за посетителите са демонстрациите на домашни занятия, характерни за района на Централен Балкан – опушване на сливи, плетене на въжета, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на беленица и кошове.

В поздравителен адрес изпратен до участниците и гостите на панаира, министърът на културата Вежди Рашидов пожела: „Нека панаирът на народните занаяти да се развива и укрепва през годините, а майсторите да разнасят славата и сръчността на българското занаятчийство у нас и по света. На добър час!”