На 15 юли 2009 г. в Община Габрово беше получен сигнал за нови нерегламентирани сметища от строителни отпадъци, изхвърлени в района на Първи учебен корпус на Техническия университет, непосредствено до асфалтовия път към квартал Варовник. Направен е оглед на място от служители на Общински инспекторат. Предприети са мероприятия за издирване на физическия извършител, при които са посетени и проверени всички новостроящи се обекти, както и тези, в които се извършва ремонт в кварталите: Баждар, Сирмани, Шенини и Варовник.

Установено е, че боклукът е генериран при ремонта на акушеро-гинекологично отделение на МБАЛ „д-р Тота Венкова”. Ангажимент по почистването на отпадъците е имала великотърновска фирма – подизпълнител на дружеството, ангажирано пряко с ремонта. Вероятно научавайки за предприетите действия от страна на Общински инспекторат, управителят на търновската фирма изпраща работна група за почистването на района. Това вече е факт.

Това е поредният случай, при който своевременно подаден сигнал води до бързо изясняване на обстоятелствата и положителен краен резултат.

Обръщаме се отново с апел към гражданите да бъдат наблюдателни и да записват номерата на автомобили, с които се извършват нарушения.