На 20 юли православната църква почита паметта на Св. пророк Илия. За църквата в Боженци, носеща името на светеца, това е не само храмов празник, но и важна годишнина - 170 години от създаването й.

Годината била 1839-та. Дядо Иван Топала от Боженци - учител, лечител, търговец бил във Видин. Така се случило, че любимата кадъна на видинския паша си навехнала крака и трябвало някой да го намести, без обаче да я докосва - кадъна не се гледа, камо ли да се пипа. Бай Иван намерил решение. Той казал да доведат един кон, конят изял много овес, без да пие вода. След това качили жената на коня да язди като мъж - краката от двете страни на корема на коня. Под корема на животното прокарали едно въженце и с него вързали двата крака на кадъната. Завели коня на чешмата, да се напие с много вода. Корема му се издул и опънал въжето, така и кракът бил наместен... Пашата останал доволен и искал да плати. Дядо Иван отказал да вземе каквито и да било пари, а поискал разрешение да построи църква в Боженци.

Иван Топала отстъпил свое място за църквата, организирал събирането на дарения и намерил майсторите. Всички от селото, според кесията си, дали пари за строежа. Жителите на Боженци успели да получат и разрешение да построят камбанария, нещо забранено от турските власти в онова време. Търговците, свързани с Русия, докарали от Харков камбаната за църквата - голяма, с ясен глас.

Нарекли я на Свети пророк Илия - най-буйният от светиите, понеже божанкалии никога не са били кротки хора.

В чест на празника, на 20 юли от 9 часа, в църквата ще бъде отслужена тържествена света литургия.

Кметът взе първи урок на инструмента чело от гости от Тун
8 юли 2009
След намеса на инспектората са почистени две нерегламентирани сметища
17 юли 2009