„Всички пътища водят към Габрово!” – категорично знаят всички карикатуристи и творци на комичното, които вече 40 години поне веднъж са се свързвали с Габрово чрез Музея „Дом на хумора и сатирата”. Достатъчно е да са били част от Международното биенале, от някой национален или регионален карикатурен конкурс, да са пожелали тук да направят своя изложба или са получили писмо от екипа на Дома, или пък са бродили из пестеливата столица на хумора в карнавално време. Тогава наистина са се почувствали специални и когато са се върнали у дома, вече са възкликвали като истински откриватели: „Всички пътища водят към ... Габрово!”

 Такова е емоционалното внушение на едноименната изложба. Създадена като една от „Златните колекции” по случай празничния четиридесети рожден ден на ДХС, тя съдържа 52 произведения на 28 автори от 12 държави. Първата среща с нея може да стане в Деня на отворените врати, когато от 9 до 24 ч. Домът е отворен за всички, а входът е безплатен.

В експозицията ще забележим няколко любопитни момента. Преди всичко, тя ни припомня забележителни рисунки и карикатури на Борис Димовски, когото в Дома с право считат за един от духовните бащи на институцията. Може творците да остават с нас отброено време, такива са природните закони, но произведенията им пренасят техните послания от поколение на поколение и са винаги с нас. Специално срещите с ведрия и мъдър карикатурист и художник Димовски започват още от входната врата на Музея: в изложбата „Корените на габровския хумор”, чрез най-популярните сувенири на щанда, чрез мозайки, пана, гоблени (в изложбата „Адам и Ева”, на Рачо Ковача, да не изброяваме всички). Екипът на Дома на хумора е поканил за празника на 1 април дъщерята на Димовски – Валерия, и неговия внук, и вероятно те ще разкажат нещо интересно за прочутия си баща и дядо.

Българската карикатура във „Всички пътища...” е представена от Валентин Георгиев, Валери Лютов, Ивайло Цветков, Борислав Златанов, Велко Велков, Ивайло Нинов, Радой Гердов... Творбите им не са затворени в рамките на някакъв карикатурен каламбур, а блясват с находчива идея и будещо смях изображение. А шаржът на Ивайло Цветков е пророчески: когато рисува бразилската президентка на път за Габрово, родния град на баща й, нейният екип едва ли е планирал подобно посещение!

Юрий Кособукин (Украйна) пък е уверен, че пътят за Габрово е известен дори на облаците – достатъчно е да тръгнеш по тяхната диря. В тази „златна колекция” ще си припомним творби от първото Биенале (1973), но ще имаме удоволствието да се любуваме и на най-новите, изпратени като подарък за 40.годишнината – от Мохамед Ефат Исмаил (Египет) и Лотар Ото (Германия).

Карикатурите на Василе Трифан (Белгия) едва ли ще оставят намръщен зрител: табелките за Брюксел може да ви объркат, но за Габрово сочат вярната посока, дори да попаднете в най-заплетения лабиринт, пак ще се ориентирате правилно към Габрово. Или към габровския хумор, който ще ви вдигне и от смъртно легло (както твърди Б. Златанов), към града с гостоприемния Дом на хумора. За Ивайло Нинов ДХС е като класическа героиня, поставена на пиедистал, пред която са обожателите й – музиканти. Да, казва художникът, това не са обикновени обожатели, а наши и чужди хумористични вестници и списания, ще ги познаете по техните символи.

Може би от тази карикатура тръгва и идеята за самостоятелната изложба на прочутия ни карикатурист (роден 1960 г.), наречена „Лица от политиката” и разположена също в зала 7. Творчеството на Нинов е добре познато от пресата („Стършел”, „Поглед”, „Антени”, „Вечерни новини”, „168 часа”, „24 часа”, „Пари” и др. ). Мнозина любители на карикатурата го наричат „баща” на Малкия Иванчо заради близо двайсетгодишната му карикатурна поредица с този герой. В средите на карикатуристите са известни самостоятелните му изложби в София, Будапеща, Виена Братислава, Лондон, Прага, Варшава, Белград, Берлин. „Лица от политиката” е първата му самостоятелна карикатурна изложба в ДХС, участвал е и в Международното биенале на хумора и сатирата в карикатурата (1983).

Изложбата на Нинов ни среща с 30 вестникарски карикатури на актуални теми от съвременния обществен и политически живот в България. Както споделя авторът, „те не са правени с мисълта, че ще бъдат показвани на изложба, а са в своя автентичен вид – така, както са подавани за публикации в печатните издания – на обикновена хартия и с корекции по тях.” Подобни карикатури са като исторически хроникьори, фиксират точно събитията, а художествените средства само подсилват безпощадната оценка за хората и събитията. Изложбата ще представи главният редактор на в. „Стършел” Михаил Вешим.

Не пропускайте сериозно-лъжовния 1 април, когато в Дома на хумора празничната програма започва от 9 часа и продължава до полунощ, при това напълно безплатно, както се полага за Ден на отворените врати. Двете изложби в зала 7 са само малка част от специалната поредица.

Община Габрово подаде нов проект към Агенцията за хора с увреждания
13 март 2012
Съобщение относно осигуряване на пожарна безопасност
15 март 2012