Публични консултации с широката общественост на община Габрово за преминалата административно съответствие и допустимост Концепция за интегрирано териториално развитие (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0075 „Габрово - Център на иновации, образование и предприемачество“, ще се проведе в зала Ритуална на Община Габрово, пл. „Възраждане“ 3, гр. Габрово на 11 март 2024 година, (понеделник) от 17:00 ч.

Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово прилага интегриран подход, базиран на местните специфики на област Габрово, и цели изграждане и развитие на „иновационна долина“ и ефективното използване на потенциала на цялата територия на Северен централен район (СЦР) за развитие на индустрията, иновациите и човешкия капитал. Тя се базира на интегрирани мерки и инвестиции по различни Програми и доказало се през годините партньорство между местните власти, академичната общност, РИЦ „Амбициозно Габрово“ и водещи иновативни компании в Габрово и региона. Концепцията надминава границите на СЦР, тъй като ще се изпълнява с участието на София Техпарк и румънски партньор.

Реализирането на предвидените дейности ще допринесе за решаване на конкретни проблеми и предизвикателства, пред които е изправена цялата територия на СЦР като неблагоприятни демографски процеси, недостиг на квалифицирана работна ръка, липса на публично–частни партньорства за реализацията на мащабни проекти, изоставане в технологичното развитие.

През последните години в област Габрово се наблюдава ръст в развитието на иновативните компании, което налага привличане на млади таланти и висококвалифицирани кадри. Това изисква реализиране на фокусирани инвестиции за изграждане на по-атрактивна среда, която да привлича таланти и да ревитализира икономиката.

Настоящата концепция се явява естествено продължение на дългогодишните усилия на всички партньори. Реализирането й ще допринесе за преодоляване на икономическите и демографски предизвикателства, ще стимулира икономическия подем и трансформация, развитието на човешкия потенциал и ще гарантира устойчиво териториално развитие.

Линк към презентация и анкета на (КИТИ) BG16FFPR003-2.001-0075 „Габрово - Център на иновации, образование и предприемачество“:

Презентация: https://www.facebook.com/oic.gabrovo/posts/pfbid023jtXL9hU6KTWzrd9UxLtZV89UeYrc7SM6YEGyNPiYehFNvE4KnQzTiRttmkw5SPjl

В срок до 22 март 2024 г. всички заинтересовани лица имат възможност да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят/не подкрепят концепцията и да направят коментари или възражения.

Анкета: https://forms.gle/ErQHdNzyhUA326Bu7

Всяко заинтересовано лице или страна, може да направи препоръки или възражения, по отношение на предложената концепция като попълни анкетата или като ги изпрати на електронната поща на ОИЦ-Габрово: oic@gabrovo.bg

При необходимост от допълнителна информация можете да се свързвате с експерти от ОИЦ – Габрово като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен регион (СЦР) на телефон: 066/807-222.

Обществено обсъждане на Концепция за Интегрирани териториални инвестиции на ПТГ "Д-р Никола Василиади"
6 март 2024
Обществено обсъждане на Концепция за ИТИ на Община Габрово: "Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща среда в Габрово и Пловдив"
6 март 2024