Публични консултации с широката общественост на община Габрово за преминалата административно съответствие и допустимост Концепция за интегрирано териториално развитие (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0112 Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово в Пловдив“, ще се проведе в зала Ритуална на Община Габрово, пл. „Възраждане“ 3, гр. Габрово на 11 март 2024 година, (понеделник) от 18:00 ч.

Концепцията за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово предвижда дейности за устойчивото и интегрирано развитие, цялостна трансформация на градски пространства в Габрово и Пловдив, условия за партньорства, творчески изяви, икономическо, културно и социално развитие. Планирани са инвестиции в различни сектори, основани на добре структурирано партньорство, които в комбинация помежду си, ще послужат за решаването на конкретни проблеми и постигането на конкретни цели. В концепцията са включени дейности в 5 обекта, които ще бъдат финансирани от 4 програми, в партньорство с 15 организации от 4 общини. В нея са вплетени взаимовръзките със съвременните политики, с идеята не само да преобразим едно пространство, а да създадем нови възможности за привличане на таланти и създаване на инициативи, които носят в себе си добавена стойност. Основен фокус в реализирането й е трансформация, която да превърне негативните в позитиви чрез създаване на условия и пространства за изява и партньорства, следвайки съвременните посоки за устойчиво и зелено развитие, акитивране, мотивиране и приобщаване.

Интегрираният характер е обусловен от синергичният ефект на инвестициите, които водят до ефективно и функционално подобряване на ключови урбанизирани зони. Комбинирането на спортна, развлекателна, културна и икономическа функционалност на територията на Габрово ще допринесе за подобряване качеството на живот и възможностите за споделено съпреживяване на пространствата. Съчетаването на различни дейности и обекти в общата територия ще доведе до единството на завършения облик, цялостна промяна, ревитализация и създаване на функционални връзки между заинтересованите страни. С реализирането на КИТИ в Пловдив ще се даде възможност за обединяване и допълване на сградите за култура в централната градска част, за провеждането на събития от разнообразен характер в партньорство с други организации, включително и Габрово. Предвидените "меки" мерки допълват съдържателния обхват и ще допринесат за обживяване на обектите, нови възможности за широката общественост, насърчаване на социално-икономическата интеграция, създаване на заетост и утвърждаване на интеркултурното образование, чрез култура, изкуство и творческо мислене.

Линк към презентация и анкета на (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0112 Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово в Пловдив“:

Презентация:  https://www.facebook.com/oic.gabrovo/posts/pfbid02hCd8nzWaAWkxQdyz28MWHbxTRaTHWhsUVe8EKQDc6Gs2miMnVmgcBdEJjNKFko1Ml

В срок до 22 март 2024 г. всички заинтересовани лица имат възможност да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да подкрепят/не подкрепят концепцията и да направят коментари или възражения.

Анкета: https://forms.gle/tFJSxie2zmstHehQ7

Всяко заинтересовано лице или страна, може да направи препоръки или възражения, по отношение на предложената концепция като попълни анкетата или като ги изпрати на електронната поща на ОИЦ-Габрово: oic@gabrovo.bg

При необходимост от допълнителна информация можете да се свързвате с експерти от ОИЦ – Габрово като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Северен централен регион (СЦР) на телефон: 066/807-222 .

Обществено обсъждане на Концепция за ИТИ на Община Габрово: „Габрово - център на иновации, образование и предприемачество"
6 март 2024
Нова възможност за проверка и плащане на задължения за местни данъци и такси
6 март 2024