Представители на местните власти в България изразиха остра загриженост и разочарование от настоящия подход към подбора на многофамилни сгради за енергийно обновяване съгласно Плана за възстановяване и устойчивост. „Считаме, че процесът беше фундаментално несправедлив и подлежи на корекции“, споделят те в декларация от името на 14 общини членки на ЕкоЕнергия. Отправеното от държавата послание предизвика неудовлетвореност както сред гражданите, така и сред местните власти, които бяха принудени да се справят с недоволството от непрозрачната процедура за оценяване.

След като през 2016 г. над 3000 сгради не се класираха за обновяването, сега още 2300 се изключват въпреки инвестициите, които са направили за технически паспорт и енергийно обследване. Финансирането от Националния план за възстановяване и устойчивост със сумата от 1,13 млрд. лева целеше обновяването на още 750 блока в цялата страна. Въпреки че средствата предоставиха възможност за подобрения на програмата, разпределението им породи огромно недоволство в редица общини, причинени от спорове около начина на класиране и от дългия списък с 2178 резерви.

Местните власти настояват за бърз и честен анализ на създалата се ситуация и очакват Министерството на регионалното развитие и благоустройството и лично на министър Андрей Цеков да обърнат сериозно внимание на сегашното положение. „Искаме прозрачност в класирането на всички сгради и призоваваме за формулиране на цялостна национална политика за енергийна ефективност на многофамилни сгради“, настояват местните власти.

Случаите на несправедлив отказ може да има дълбоки последици за гражданите на България, които са вложили значителни ресурси във внесените от тях заявления като израз на доверие в подкрепата на държавата. Трудът, който е положен зад всяка кандидатура, е огромен и в крайна сметка не е възнаграден.

„Призоваваме държавата да предостави 100% финансиране за енергийно обновяване на сградите, които са включени в резервния списък, с цел коригиране на текущата несправедливост. Това не само ще компенсира, но също така ще подкрепи общата цел за енергийна ефективност в полза на всички граждани. Тази стъпка трябва да бъде съпроводена от ясна пътна карта за бъдещите форми на финансиране, които да заменят сегашните кампанийни механизми с устойчиви и постоянни схеми, работещи в интерес на българската общност“, завършват декларацията представителите на българските общини.

Декларация от името на 14 общини от Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия

 

Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия е сдружение с нестопанска цел на български общини за взаимна помощ и съвместни действия при формирането на местните политики за ефективно използване на традиционни и алтернативни енергийни ресурси и за осигуряване на енергийна сигурност и възможности за устойчиво развитие на общините. ЕкоЕнергия е създадена като доброволно неформално сдружение на общини с идеална цел през 1997 г. В момента мрежата има 19 члена - Банско, Берковица, Ботевград, Бургас, Габрово, Добрич, Етрополе, Крушари, Кула, Кюстендил, Лясковец, Лом, Павликени, Самоков, Смолян, Смядово, Ямбол, Троян, Областна администрация Смолян. Председател на Управителния съвет на сдружението е кметът на Габрово Таня Христова.

 

Подобрена комуникация между общините и партньорства с бизнеса - основни теми на втората среща по проект URBANCOOP
18 януари 2024
Покана за публично обсъждане на проект за бюджет на Община Габрово за 2024 година
18 януари 2024