Първата енергийна общност (ЕО) в България вече е сформирана. Почти три седмици преди крайния срок капиталът, необходим за изграждане на ВЕИ инсталацията, вече е осигурен.

Процедурата за набиране на участници в ЕО Габрово-РДНО е затворена.

В общността се включват 73 участници, сред които габровците са 31, а останалите са жители на различни краища на България, включват се и шест юридически лица. Членовете на общността са представители на различни възрастови групи и с различни професионални интереси, но онова, което ги обединява е желанието да участват в създаването на иновативен зелен подход за осигуряване на чиста енергия, да научат повече за функционирането на подобни кооперативи и да инвестират в соларна алтернатива.

Това, което предстои е преминаване на съгласувателни процедури през различни институции и физическото изграждане на ВЕИ инсталацията, която ще бъде разположена на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово.

Първата официална среща на членовете на ЕО Габрово-РДНО ще бъде през месец февруари.

Община Габрово и екипът на ЕО благодарят на всички участници за предприемчивостта и готовността да инвестират в зеленото бъдеще на регионите!

16 отбора ще се надпреварат за Купата на Община Габрово
15 януари 2024
Задава се шестото издание на Габрово Game Jam 2024
15 януари 2024