Изложбата намига с лека ирония към ценностите на обществото © МДХС

„Хуморът и сатирата през очите на габровци“ е името на нова изложба, която ще бъде открита на 27 декември 2023 г. от 16:00 часа в зала 6 на обновения трети етаж на Дома на хумора и сатирата.

Изложбата има за цел да разшири диалога на културната институция с местната общност. Участниците, които са подбрали произведения от фонда на Музея, представят вижданията си за ролята на сатирата като морален коректив на обществото и на властта. Идеята е експозиционните пространства да бъдат още по-гостоприемни и достъпни за габровци, давайки им възможност да коментират културното наследство на местния хумор.

Процесът по създаването на сбирката е бил подпомогнат от представители на Норвежкия университет за зелено развитие. Методологията се основава на превръщането на гражданите от пасивно възприемащи в „създатели“ на изкуство. Така различни групи от обществото – включително и хора в неравностойно положение, могат да бъдат приобщени към дейността на музейните институции.

Работен момент от процеса на общностно куриране © МДХС

Куратори на настоящата изложба са членове на Клуба на инвалида в Габрово, които показват несломим дух и доказват, че въпреки трудностите на съдбата, габровци никога не губят чувството си за хумор – защото той е най-добрият лек!

По време на откриването с хумористичен репертоар ще участва вокална група „Надежда“ към Дружеството на инвалидите – Габрово. Изложбата може да бъде видяна до месец март 2024 година.

Събитието се реализира в рамките на проекта „Адресът на сатирата – създаване на изложба от фонда на Музея „Дом на хумора и сатирата“ и съпътстваща програма относно ролята и границите на сатирата и експонирането ѝ в реновирани пространства в Музея“, финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, съфинансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г.

Участници в общностното куриране: Васил Грънчаров, Дафина Берова, Красиана Любенова, Нейко Камбуров, Нина Димитрова, Пенка Гатева, Станка Ангелова, Теменуга Цонева; Подкрепа от екипа на Музея: Димка Колева, Драгомила Дойкин, Ивелина Ангелова, Светлана Михайлова; Консултант: Цветелина Христова (изследовател в областта на дигиталните технологии и преподавател в департамент „Изкуства, медии и технологии“ към университета в Саутхамптън); Методолози: Йохан Барстад и Рис Евънс (преподаватели в Норвежки университет за зелено развитие Høgskulen for Grøn Utvikling).

*По информация на МДХС

Агенцията по заетостта приема заявления за безплатни ИТ обучения
21 декември 2023
Среща с Добрия старец на Коледа!
22 декември 2023