Четири български учебни заведения получиха Европейската награда за иновативно обучение за 2023 година на успешно финализирани проекти по програма „Еразъм+“. 

Церемонията се състоя днес в Габрово, а участниците от цялата страна бяха приветствани от кмета на община Габрово Таня Христова, областния управител Мария Башева, началника на РУО – Габрово Юлия Влаева и директора на националния център за развитие на човешките ресурси Михаил Балабанов.

„Сигурна съм, че наградите, които днес ни събират ще се увеличават и ще мотивират много български образователни институции – не само средни и професионални, но и детски градини и други сфери, където ще се възползват от възможностите на програмата Еразъм +, която Европа с всеки програмен период увеличава като мащаб и обхват - нещо изключително важно и ценно.“ – каза Таня Христова по време на своето приветствие към участниците в церемонията. Тя подчерта, че тези награди показват резултата и една малка част от усилията от това, което се случва не само в класната стая и работната среда, но и извън нея. Едновременно с това ни показват нещо много ценно, а именно как характерите на младите хора се развиват и обогатяват от срещите си с различни хора, съмишленици, споделянето на нови идеи и инициативи. „Идеята на тези награди и на г-жа Габриел, като техен инициатор, е те да обхващат не само младите хора и преподавателите, но и цялото общество и да покаже колко важно е образованието и иновациите да вървят ръка за ръка.“ – каза още кметът на Габрово и допълни „Силно вярвам, че след годината, която беше посветена на младите хора, сега по естествен път ще празнуваме с много инициативи с фокус и гордост българските образователни институции. С това ще докажем, че България и образователната среда са наистина конкурентно способни, отворени към възможностите за най-съвременни технологии, и разбира се похвати за образование и обучение.“

Според Таня Христова едва ли вече можем да си представим, че ще живеем в свят без технологии, но съвсем скоро ще разберем, че трябва да живеем и с възможностите на изкуствения интелект. „Това от своя страна означава, че ще трябва да бъдем достатъчно адаптивни и силни, за да направим така че всички възможни технологии и решения да бъдат в полза на човека, а не те да ни превръщат в негов слуга. Пожелавам на всички нас, в различните ни роли, да бъдем изключително активни и да осъзнаем колко важно е да бъдем заедно, колко отговорни сме пред младите хора и че няма нищо, което да не може да се промени така, че да бъде в полза на доброто тяхно развитие.“ – подчерта кметът.

Наградата има за цел да покаже изключителни преподавателски практики, прилагани в рамките на Програма „Еразъм+“, и да отдаде признателност на учителите и техните училища, които имат голям принос за развитието на учителската професия. Европейската награда за иновативно обучение ще акцентира върху значението на европейското сътрудничество в областта на образованието, както и за създаването на Европейско образователно пространство до 2025 г. Европейската награда за иновативно обучение се присъжда на успешно финализирани проекти по Програма „Еразъм+“, селектирани ежегодно от Националните агенции по Програмата.

ОУ „Антон Страшимиров“ от с. Бохот с проект „Learn and Play“; ОУ „Добри Чинтулов“ от гр. Варна с проект „Успешни, Технологични, Различни, Ефективни /УТРЕ/ - европейски будители в образованието“; Профилирана природо-математическа гимназия „акад. проф. д-р Асен Златаров“ от гр. Ботевград с проект „Чуждите езици и STEM науките – ключ към успеха“ и ПТГ „Д-р Никола Василиади“ от гр. Габрово с техния проект „Надграждане на професионалните умения чрез иновативни практики в Европа“ са българските лауреати, отличени с европейската награда.

 „Европейска награда за иновативно обучение“ се връчва за трета поредна година. Темата на изданието за 2023 г. е „Образование и иновации“ и е свързанo с „Европейската година на уменията“. Печелившите проекти от тази година обхващат широк спектър от теми, като:

·       иновативно използване на нови и нововъзникващи технологии

·       интегриране на цифровите инструменти в педагогическите практики

·       използване на 3D виртуални реалности

·       прилагане на мобилни решения в образованието

През настоящото издание, 93 проекта от 32 европейски страни са избрани и отличени в четирите категории:

·       образование и грижи в ранна детска възраст — 15 проекта

·       начално образование — 23 проекта

·       средно образование — 28 проекта

·       училища за професионално образование и обучение— 27 проекта

   

 

Климент Кунев бе избран за председател на Общински съвет - Габрово
15 ноември 2023
Ден на четенето и в Габрово
15 ноември 2023