Началото на първия „Ден на четенето“ в България се поставя тази година, на 17 ноември. Организатори са  фондация „Четене”, фондация „Детски книги” и сдружение „Книги и четене”. Инициативата обхваща цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като основополагащ процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на различни умения през целия живот.

 Мотото на събитието е „Четенето дава възможности“. 

„Четенето е ключова дейност, чрез която можем да променим средата, в която живеем. Четенето е в основата на мисленето и от него зависи дали хората ще развият потенциала си чрез добро образование, дали ще вземат адекватни решения за себе си и за обществото, дали ще се поддават на манипулации и ще толерират неравенствата“, казва председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева. По думите ѝ основите на демокрацията и силното гражданско общество са пряко свързани с уменията за четене. 

„Да превърнеш детето в читател означава много повече от това да го научиш да чете и да обича книгите. Ти го превръщаш в отговорен гражданин на обществото, който години по-късно ще взима обосновани решения и няма да се поддава на манипулации и фалшиви новини“, посочва  Виктория Бисерова, издател, преподавател и съорганизатор на събитието. Тя допълва, че четящият човек се докосва до стотици гледни точки, учи се да мисли критично и да проявява симпатия, което изгражда едно по-емпатично общество.

Инициативата се организира с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация „Четене“, Германия).

Екипът на РБ „Априлов-Палаузов” в Габрово и четящи габровци от различни поколения подкрепят инициативата и се включват в нея с литературни четения.

На 17 ноември 2023 г. (петък), от 13.30 ч. в Детски отдел на Габровската регионална библиотека деца от II и III класове на ОУ „Ран Босилек”, учители, доброволци на библиотеката и библиотекари ще четат стихове от детски писатели и други любими литературни текстове по собствен избор.

Четене ще има и във филиала на библиотеката на ул. Йосиф Соколски”, където библиотекарят Руска Симеонова и верни читатели – деца и възрастни, ще четат от любими книги.

Библиотечният екип отправя покана към габровци при възможност да се включат в инициативата: „Вие сте сила, четящи хора! Ако все още не сте се регистрирали, за участие в Ден на четенето - България, направете го: https://readingfoundation.bg/day-of-reading-bulgaria/ Инициативата е отворена за всички - местоположението на 17.11.2013 г. и местоживеенето нямат значение. Да заявим заедно: Четенето дава възможности!

Надяваме се денят на четенето, който ще се провежда всеки трети петък на месец ноември да се превърне в едно от традиционните събития за популяризиране на четенето и книгата в България.

 

ПТГ "Д-р Никола Василиади" с Европейска награда за иновативно обучение за 2023
15 ноември 2023
Зам.-кметът на Габрово Мария Йозова: Настояваме средствата за културните институти с местно финансиране да бъдат планирани в държавния бюджет, а финансираните от държавата - да получат увеличение
15 ноември 2023