„Ако в зелените политики не сме с хората, ако не ги приобщаваме, няма да постигнем това, на което сме се посветили. Инвестициите в устойчиви решения трябва да бъдат насочени към по-щастливи и удовлетворени жители. Само така ще ги видим на обсъждане на нов проект или бюджет.“ Това заяви кметът на община Габрово Таня Христова по време на участието си днес в дискусията „Бъдещето е общинско“ в рамките на заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г. Форумът се провежда от 19 до 21 юни 2023 г. от Националното сдружение на общините (НСОРБ) в конгресния център на курорта Пампорово.

Кметът Таня Христова © НСОРБ

Таня Христова представи амбициозните решения на Общината за зелена и дигитална трансформация. „За да бъде успешна, трябва да е справедлива, а това означава, че всяка идея трябва да показва, че нито един човек и територия не са изключени. Местните власти са много важни в тази задача и следва да са пълноправни участници във всички етапи от намирането на решения.“, подчерта кметът.

От ляво надясно: Таня Христова – кмет на община Габрово, Димитър Николов – кмет на община Бургас, Хасан Азис – кмет на община Кърджали и Павел Гуджеров – кмет на община Раковски © НСОРБ

Тя изтъкна, че в инвестиционния процес Габрово успешно съчетава собствен, национален и европейски ресурс и използва пълноценно потенциала на своите партньори и членството си в международни организации. „Работата с хората е от изключително значение и всяка община трябва да е добре подготвена, за да може да информира точно и винаги да бъде заедно с гражданите и бизнеса в прехода.“, допълни Таня Христова.

Кметът Таня Христова представи амбициозните решения на Община Габрово за зелена и дигитална трансформация © НСОРБ

Според нея привличането на младите хора в екологични инициативи стимулира съвместното им разработване и прилагане. Общинската администрация е активна във въвеждането на енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници и се старае да ангажира все повече хора, децата и младежите.

Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г. се провежда от 19 до 21 юни в конгресния център на курорта Пампорово © НСОРБ

Габрово прилага комплексни мерки за редуциране на вредните емисии, проследява изпълнението и резултатите показват почти 30% намаление. За управление на отпадъците се ползва двукомпонентен модел за разделно събиране. „Ние сме първата община, която въведе депозитната вендинг система, а сега търсим иновативни решения чрез подземни контейнери.“, каза кметът.

Кметовете в дискусия по темата „Общините – лаборатории за устойчиво бъдеще“ © НСОРБ

Таня Христова припомни, че в Габрово са обновени всички образователни институции, където сега се въвеждат и системи за сграден мениджмънт. Тя съобщи още, че Общината е подала 84 сгради по новата покана за енергийно обновяване на жилищни сгради и призова държавата да потърси средства, за да не бъдат разочаровани най-активните хора, успели да подготвят проекти.

Участниците в панела „Бъдещето е общинско“ © НСОРБ

Заключителното събитие за мандат 2019 – 2023 г. събира на едно място кметове на общини и председатели на общински съвети от страната. Участие вземат представители на централната власт и международни партньори на НСОРБ. Официални гости в дните на конференцията са президентът на Република България Румен Радев и министър-председателят акад. Николай Денков.

Представяне на Община Габрово

*По материали на НСОРБ

ОП „Благоустрояване“ извършва планово почистване на улиците в Габрово
20 юни 2023
Национален фолклорен фестивал „Боженци“ - на Еньовден от 10:00 ч.
21 юни 2023