За поредна година Община Габрово заяви участието си в Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември по инициатива на Европейската комисия. Водещата тема за 2022-а е „По-добри връзки“, а подканващата фраза – „Комбинирай и се движи!“.

Темата отразява желанието на европейските граждани отново да осъществят връзка помежду си след месеци на изолация, забрани и ограничения. Хората могат да се срещнат на площадите в градска среда и да останат свързани помежду си чрез обществения транспорт. По-добрите връзки в транспорта означават по-добре свързани обекти и хора, което е основна тема на Европейския зелен пакт на Европейската комисия.

Седмицата на мобилността в Габрово ще стартира на 20 септември с четвъртото издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор“. Състезанието, придобило широка популярност, ще се проведе по традиция в Градинката с мечето от 10:00 до 12:00 часа. Майки, татковци, баби и дядовци ще имат възможност да демонстрират умения по майсторско управление на бебешки и детски колички в градски условия.

В Деня на независимостта на България – 22 септември, деца и младежи с велосипеди ще премерят сили по безопасност на движението по пътищата. Спортна площадка за състезанието ще бъде ул. „Аврам Гачев“ (от мост „Игото“ до паркинга на НТС), а стартът ще бъде даден в 17:00 часа. Датата е обявена и за Ден без автомобили.

За 23 септември е предвидена интересна викторина под надслов „ЕКОвъртеж“, която ще се състои около „ладията“ на крайречната улица „Аврам Гачев“. Желаещите да проверят знанията си по въпросите на околната среда да заповядат в 15:00 часа, за да завъртят екологичното колело на късмета.

Също на 23 септември на улица „Аврам Гачев“ от 17:00 до 19:00 часа ще се проведе състезание с тротинетки. Любителите на малките колелца ще могат да се изявят, преодолявайки препятствията по трасето от мост „Игото“ до паркинга на НТС.

Част от предвидените активности съвпадат със събитието „Реките на града – младежки случки срещу течението“, което ще се състои от 22 до 24 септември край брега на река Янтра. Инициативата е посветена на Европейската година на младежта, а младите хора са важна част от кампанията на Европейската седмица на мобилността за насърчаване на устойчивата градска мобилност.

Отбелязването на Европейската седмица на мобилността в Габрово се подкрепя от „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, детски стоки SmartBaby.bg, „Пастили“ ООД – Габрово и ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово.

Всички инициативи в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.

Успешна нова учебна година и на добър час!
15 Септември 2022
Внимание, родители: „Мама е добър „шофьор“ идва на 20 септември!
16 Септември 2022