Лятото е към своя край, а с него си отива и дългата лятна ваканция.

Краят, обаче, е ново начало. Защото днес отново е 15 септември и отново е първият учебен ден.

Вълнението на преподавателите, които с трепет очакват да видят порасналите си ученици, нетърпението на децата да се съберат отново със своите приятели, за да огласят затихналото училище със смях и игри, гордостта на родителите, виждащи как смело децата им се втурват в класните стаи, за да трупат нови знания и да създават нови приятелства.

15 септември е емоция, която не се описва, а се изживява.

Най-чистата и неподправена емоция от днешния ден е стаена в погледа на първокласниците – там е отразено всичко – и вълнението от новото начало, и страха от неизвестното, и надеждата за приключения и осъзнаването, че вече си пораснал...

Скъпи първокласници,

Добре дошли в най-вълшебното място, на което някога сте били! Днес ще се запознаете с онези магьосници – Вашите първи учители, които ще хванат ръцете ви и ще ви поведат по пътя на знанието. С тяхното търпение, с любовта, която раздават, с естественото за децата любопитство към света и познанието, заедно, с лекота и удоволствие, Вие ще изминавате всяка малка крачка от дългия път, който ще ви отведе до вашите мечти. Предстои Ви едно пътешествие, в което ще пораствате, без да преставате да бъдете и за миг по детски весели, усмихнати и безгрижни.

Мили пораснали момичета и момчета,

да бъдеш образован е сред най-големите преимущества на човечеството. Образованието носи прогрес, прави те силен и ти разкрива неподозирани възможности. Затова учете! Резултатът от вложените усилия днес, няма да видите толкова скоро, колкото ви се иска. Но, повярвайте, когато излезете от училище и започнете живота си на възрастен, ще откриете, че си е заслужавало!

Уважаеми учители,

Да вярваш едновременно в себе си и в другите е качество, което притежават само просветителите. Благодарение на търпението и на готовността Ви да се посветите на знанието и да го разпръсквате сред децата, ги има надеждата и вярата, че вървим в правилна посока. Благодаря Ви за всеотдайността, за грижите, за любовта, с която дарявате нашите деца. Вярвам, че ще продължите да ги водите напред, изграждайки достойни личности.

Уважаеми родители,

Ако искаме децата ни да растат в страна на знание и просвета, трябва да сме непримирими към невежеството. Затова подкрепяйте учителите в отговорната им мисия. Но най-важното е да бъдете подкрепа и опора на децата си - отговаряйте на техните въпроси, заедно търсете отговорите, насърчавайте ги да учат. Така те ще се превърнат в уверени, знаещи и можещи хора!

Успешна да е новата учебна година! На добър час!

Климент Кунев: Честит празник и на добър час!
15 Септември 2022
Габрово в Европейската седмица на мобилността – комбинирай и се движи!
15 Септември 2022