„Настъпи дългоочакваният момент, в който започва модернизацията на уличното осветление в Габрово, чрез иновативен подход на финансиране“, каза днес кметът на града Таня Христова по време на официалния старт на инвестицията.

„Прилагаме модел, в който инвестицията ще се изплаща от икономията, постигната в резултат на експлоатацията на новото енергийно ефективно осветление“, поясни още кметът на града и подчерта, че новото улично осветление ще отговаря на всички стандарти и изисквания за осветеност на съответния клас улица.

Дейностите по модернизирането на уличното осветление в Габрово, което изцяло ще бъде подновено с енергийно ефективно, и параметрите на инвестицията бяха представени днес от Таня Христова и инж. Кръстина Чолакова -  представител на изпълнителя - ДЗЗД "Енерджи Ефект - Енерпром".

Кметът на Габрово допълни, че освен подмяна на съществуващите осветителни тела на територията на града, предстои изнасяне на апаратурата, управляваща уличното осветление от трафопостовете на Електроразпределение Север АД и изграждане на система за енергиен мениджмънт, която ще извършва управление, мониторинг и контрол на уличното осветление.

Според договора, инвестицията за реализирането на енергоспестяващи мерки е за сметка на изпълнителя, който гарантира за постигане на икономиите, в противен случай плаща неустойка. А сумите дължими по договора от Община Габрово се покриват от реализираните за срока на договора спестявания от електроенергия.

Стойността на договора, в размер на 3 993 200,87 лева /без ДДС/, включва проектиране и  осъществяване на авторски надзор, изпълнение на енергоспестяващи мерки и модернизация на системата за осветление на град Габрово, включително въвеждането в експлоатация.

881 681,29 лв. /без ДДС/ от цялата стойност са предоставени от Националния доверителен екофонд (НДЕФ), а 991 221, 67 лв. /без ДДС/ са предвидени за поддръжка, ремонт и отстраняване на аварии по кабелната и стълбовната мрежа.

Подходът при тази инвестиция, ще бъде представен и в европейски мащаб в контекста на екологичните и енергийно ефективни политики, с които Община Габрово заслужи наградата на ЕК "Европейски зелен лист" 2021.

Според инж. Кръстина Чолакова, след по-малко от година град Габрово ще има ново енергоефективно улично осветление на цялата си територия и ще реализира значителни спестявания на електроенергия и вредни емисии в природата, и още по-заслужено ще носи най-новата си екологична награда.

„Аз и моят екип имаме над 17 години опит в ръководството и участието в проекти, изграждане, реконструкция и модернизация на обекти за улично осветление, големи инфраструктурни обекти, болници, заводи, сгради, пречиствателни станции, летищата в България“, допълни още инж. Чолакова.

Тя подари на Таня Христова бели каски, които на обекта се носят от ръководещите и проверяващите, като подчерта, че служителите на Община Габрово винаги ще бъдат добре дошли да наблюдават, проверяват и контролират обекта, но в духа на спазване на правилата за безопасност.

По-късно днес, с пожелания здраве, лека и безаварийна работа, на пл. „Възраждане“ беше направен водосвет на част от механизацията, ангажирана в изпълнението на дейностите по модернизацията на уличното осветлението в Габрово.

Повече снимки от събитието на фесйсбук страницата на Община Габрово.

 

 

Стартира конкурсна сесия за проекти на Програма „Младежки дейности“ за 2021 г.
29 април 2021
Със заповед на министъра на здравеопазването - график за учебните дни, отпадане на "коридора" за пазаруване, отмяна на ограничението за работа на заведенията
29 април 2021