1. Представете се:

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово. Основната дейност  на центъра е предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца и ученици със СОП в детските градини и училищата в област Габрово.

2. Получихте отличие „Доброволец на годината – Габрово`21“ за акцията, в която вашите възпитаници - деца със специални образователни потребности, изработиха за деца от социално слаби семейства картички по повод 1 юни. Разкажете повече?

През последните години екипът на Регионалния център, децата и учениците със СОП се включват в множество благотворителни инициативи и каузи.  Често самите деца и ученици, и техните семейства имат нужда от  добрина, подкрепа, от топла дума или мил жест, и го получават от специалистите в Регионалния център. След това започва „магията на доброто“ и желанието те да направят също нещо полезно и добро за някой друг. Изработката на картичките и разделите за книжките, които направиха децата и екипа, бяха техният начин да покажат своята съпричастност към другите деца.

3. Участието в доброволчески дейности изисква ресурси – време, труд, усилия, но Вие преодоляхте затрудненията и успяхте да зарадвате децата. Какво Ви мотивира? 

Затрудненията в пандемичното време на изминалата година преодоляхме съвместно всички – екипът на РЦ, родителите, децата, чрез много търпение, грижа един за друг, отговорност към другите и себе си, всеотдайност в работата на специалистите, отзивчивостта на родителите и желанието на децата да  създават нещо.  Няма по-голяма радост от това да видиш грейнали детски очички от нещо, създадено за някой друг. Усилията и трудът, колкото и да са много, колкото и да е трудно в тези моменти,  винаги си заслужават.

4. Какво Ви дава доброволчеството – на Вас и на децата, които посещават Регионалния център?

За мен лично, за екипа и за децата  мисля, че е усещането, че правим мънички неща за хората и света около нас, че с нещото, което сме сътворили и подарили, сме променили на някого момента, деня или живота, и сме го накарали  да се усмихне и да е щастлив.    

5. Кой е най-ценният урок от доброволчеството?

Най-ценният урок е този, чрез който показваме на децата и на всички около нас, че всеки има нужда да получава и да дарява добро.

6. Какво е Вашето послание към габровци?

Бъди причината някой да повярва отново в Доброто!

 

Терапевтичен център „Свети Илия“ – „Доброволец на годината – Габрово`2021“ Иванка Маринова - „Доброволец на годината – Габрово`21“