Ръководството на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ успя да обедини усилията на институциите в лицето на Министерство на здравеопазването, Община Габрово, Областна администрация, и финансовата подкрепа на „Идеал Стандарт – Видима“ за изграждането на лаборатория за PCR тестове за Ковид-19 в лечебното заведение.

Общата стойност на ремонта на помещението, обзавеждането и закупуването на апаратура, включително стартов пакет реактиви за PCR лабораторията в областната болница е около 130 000 лв. Апаратурата вече е монтирана, лабораторията е ремонтирана, обзаведена и получи акредитация.

Лабораторната апаратура включва:

- автоматизирана система за екстракция на нуклеинови киселини;

- автоматизирана система за детекция на нуклеинови киселини;

- биологичен предпазен кабинет;

- микро центрофуга;

- стартер пипети;

- вортекс.

„С новата лаборатория ще се ускори процеса на диагностика и лечението на пациенти с Ковид-19 в лечебното заведение. До този момент материалите се изпращаха за изследване, което забавяше точната навременна диагноза. Наличието на лаборатория ще даде възможност да се тестват своевременно всички пациенти и персонал на болницата, като по този начин се повишава значително сигурността и контрола на вътреболнично заразяване. Лабораторията ще бъде достъпна и за гражданите на областта и назначените изследвания от РЗИ“, обясни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

Ръководството на лечебното заведение благодари на Министерството на здравеопазването, Община Габрово, Областна администрация, „Идеал Стандарт – Видима“ и Медицински университет - Плевен за доверието и своевременната подкрепа.

 

Онлайн информационен курс „Обновяване на съществуващите жилищни сгради“ започва на 22 октомври
21 октомври 2020
"Една русалка в Париж" и "Лято 85" откриват Синелибри 2020
21 октомври 2020