В рамките на Европейската седмицата на мобилността и Дните на безопасност на пътя на 18 септември от 10:00 до 19:00 часа на площад "Възраждане" ще се проведе инициативата „Движи се…РАЗУМНО!“. Събитието се организира от Областната комисия по безопасност на движението по пътищата, Община Габрово и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.  

Денят ще бъде наситен с активности за деца и възрастни, които ще обогатят знанията им за безопасно пресичане, колоездене и шофиране при спазване на правилата за движение. Едновременно с това ще се обърне внимание към насърчаването на устойчива градска мобилност, водеща до намаляване на замърсяването на въздуха, шумовото замърсяване, задръстванията, пътно-транспортните произшествия и здравословните проблеми.

Акцент през настоящата година са велосипедистите и най - малките водачи с тротинетки, затова в центъра на събитието ще бъдат състезанията по приложно колоездене от 18:30 часа и управляване на тротинетка от 17:30 часа. От една страна това са екологични начини на придвижване, а от друга трябва да спазваме всички изисквания като участници в движението. 

Самият ден, посветен на пътната безопасност в Габрово – 18 септември, ще стартира още в 10:00 часа сутринта с едно интересно състезание в градинката с мечето, което през изминалата година се радваше на голям интерес. Наречено е „Мама е добър шофьор“ и представлява приложно каране на бебешки и детски колички в градска среда с екологични елементи.  Отново там ще има разположена и зона „Тебеширени рисунки“, където деца ще могат да рисуват и оставят послания за пътната безопасност.

В 17:00 часа на площад „Възраждане“ стартира модно дефиле от конкурс за  светлоотразителни костюми, изработени от деца и техните родители. Журито ще търси трите „най“ костюма: най – иновативен; най – атрактивен и най – ефективен. Веднага след това ще бъде даден официалният старт на събитието, което ще продължи със състезание по приложно колоездене, състезание с тротинетки, състезание по ориентиране, състезание за деца с електрически колички, на разположение ще бъде автомобилен симулатор и атрактивни алкохолни очила.

„Помощ! ПТП, ами сега?“ ще е ситуация като на холивудска снимачна площадка, в която освен екшън зрителите и участниците в събитието ще наблюдават как на практика се реализира спасителната верига при настъпване на произшествие. Ситуацията ще се разиграе от 18:00 часа, а след като приключи екипите на полицията, пожарната, спешна помощ и БЧК ще бъдат на разположение на всеки, които иска да научи повече за тяхната професия.

За финал организаторите на събитието са подготвили нещо много атрактивно за онези, които ще се осмелят да се включат в надпреварата „Нестандартно бягане“. Целта е да се покаже „колко важно е да се чувстваме сигурни на пътя и в свои обувки, да бъдем внимателни и да се движим РАЗУМНО“.

Организаторите са подготвили още надпревара по търкаляне на гума за време, ориентиране по карта, полигон за деца. За най - активните участници са осигурени и награди.

Очакваме Ви!

Всички инициативи в Седмицата на мобилността следете на www.gabrovo.bg и във фейсбук страницата на Община Габрово.

Таня Христова откри 44-тото издание на "Дни на камерната музика"
9 Септември 2020
Програма Младежки дейности - първа конкурсна сесия
9 Септември 2020