"Разпитът", театрален акт, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски е подаръкът на Лятна строителна академия към Габровци. Постановката ще се играе на 2 септември в зала Възраждане от 18 часа, а публика ще се допуска при спазване на противоепидемичните мерки до запълване на половината от капацитета на залата. Входът е свободен.

В основата на спектакъла „Разпитът“ е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват в рамките на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари, 1873 г., а присъдата  на Апостола е произнесена на 13-ти януари. Постановъчната концепция залага в себе си 7 основни части, в които се развива воденото срещу Левски следствие, както и се обособяват отделните части на спектакъла. След като в продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите – в края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт, чрез обесване.

В същината си този момент може да бъде охарактеризиран като един от най-драматичните за цялата българска история.

В творческия екип се открояват две знакови имена за българския театър – Веселин Плачков, превъплътил се в образа на Левски в едноименния филм „Дякон Левски“, и Председателят на Съюза на артистите в България –Христо Мутафчиев – един от най-авторитетните актьори в гилдията, познат с образите си в „Хъшове“, „Духът на поета“ и др.

Екипът на театралния спектакъл „Разпитът“ има амбицията да превърне представлението в мисия, достъпна и значима за цялото общество. В целия си мащаб кампанията ще води ясна и последователна просветителска мисия, насърчавайки интереса и познанията на младите хора към историческата фигура на Левски чрез средствата на театъра и киното.

Строителната лятна академия ще изработи арт инсталация в Габрово
1 Септември 2020
Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ отново в Габрово
2 Септември 2020