Участвайте със снимка от посещение на туристическа забележителност © ЕК

„Това лято ще посетя Европа – открийте култура, която е близо до Вас“! Така се нарича фотоконкурсът, който обяви българският еврокомисар Мария Габриел. Инициативата е част от информационна кампания в социалните мрежи, която има за цел да насърчи местния културен туризъм.

Във фотоконкурса може да участва всеки европейски гражданин, като е необходимо да качи снимка на https://pr.easypromosapp.com/register/899120. Фотосът трябва да е придружен с обяснителен текст (40-50 думи), в който авторът да разкаже историята около снимката и по какъв начин я свързва с европейската култура и наследство. Изображенията трябва да са с размер между 2 и 10 MB.

Крайният срок за участие е 23 август 2020 г., до 23:59 часа. Ще бъдат обявени трима победители. Всеки от тях ще получи ваучер на стойност 200 евро за посещение на културно събитие или културна забележителност.

В рамките на информационната кампания Мария Габриел припомня, че културният туризъм представлява 40% от европейския туризъм, а трима от четирима европейци избират къде да почиват или пътуват в зависимост от културните забележителности наоколо. В същото време пандемията от коронавирус засегна най-тежко секторите на културата и туризма и сега всяка подкрепа за тях е от значение.

Кампанията надгражда обявената наскоро онлайн платформа Re-open EU с интерактивна карта за безопасно възобновяване на туризма. Платформата цели да подпомогне планирането на почивки и пътувания, предоставяйки информация в реално време за границите, транспортните средства, ограниченията за пътуване, мерките за обществено здраве и друга практическа информация.