Уличният фестивал 6Fest, който беше създаден в Габрово през 2017 г., става част от културния календар на Община Пловдив за 2020 г.

На 25 юли предстои петото издание на 6Fest, което ще представи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив и малки концерти на улични музиканти в творческия квартал Капана. За първи път 6Fest направи свое издание в танцово-музикален формат през октомври 2018 г. в Габрово, когато по главната пешеходна улица “Радецка” премина танцово шествие, на площад “Възраждане” имаше танцов спектакъл, а квартал Шести участък се превърна в квартал на изкуствата чрез улични музиканти, улична магия, театър и живи статуи.

6Fest беше и единственият габровски фестивал със самостоятелно издание в официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

През 2017 и 2018 г. уличният фестивал 6Fest имаше три издания в Габрово - две паралелно с Карнавала и с подкрепата на Програма “Култура” на Община Габрово и едно есенно издание през 2018 г. с подкрепата на Програма “Младежки дейности” на Община Габрово. Фестивалът доведе в Габрово български и чуждестранни улични артисти от Венецуела, Испания, Унгария, Белгия и др. Сред най-впечатляващите събития бяха каскада от летящ балон на магьосника Дани Белев от Quick Hands Project и светлинен парад на кокили на Театър на огъня и сенките Fireter.

Любопитен факт е, че името на фестивала 6Fest e напълно габровско - то идва от името на най-стария габровски квартал Шести участък. Причината е, че уличният фестивал 6Fest се ражда, за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора Габрово и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона Шести участък в квартал на изкуствата.

Създателят на фестивала 6Fest Момчил Цонев анонсира идеята той да се превърне в пътуващ уличен фестивал още през май 2018 г. в интервю за Binar. За първи път това стана реалност с гостуването на 6Fest през септември 2018 г. в “Квартал Фестивал” в София.

Създател на 6Fest е габровецът Момчил Цонев, който освен да организира уличен фестивал има и множество други културни проекти в родния си град, в София и в Пловдив. През 2019 г. той беше единственият габровец, който получи две престижни отличия за културната си дейност - “Най-изявените млади личности на България” от Международната младежка камара и отличието “40 до 40” за млади лидери. Създател е и на две национални медии - “Добрите българи” (dobrite.bg) за благотворителни и доброволчески каузи и “Сторник” (stornik.org), национален исторически сайт за селищна история, генеалогия, етнография и езикознание.

 

* Снимка: Георги Сивилов

Обновена е улица в кв. Шенини, след подмяна на водопровода
22 юли 2020
Временно ограничение на движението по ул. „Малина“ от 27 юли
23 юли 2020