XVII Празник на духовната музика продължава и днес в Габрово. Първата фестивална вечер в храм „Св. Троица“, наречена  „Източноправославни песнопения”, предложи на габровци възможността на чуят изпълненията на смесен хор „Априлов-Палаузов“, вокален ансамбъл „Маленкий секрет“ от Митищи, Русия, камерна формация „TE DEUM ADORAMUS“ от София и смесен хор „Добруджански звуци“ от Добрич.

Фестивалът откри зам.-кметът на Община Габрово Нела Рачевиц, като благодари на всички, ангажирани с организацията на празника, които през годишнините го изградиха и утвърдиха. На гостите на фестивала тя пожела да усетят магията на нашия град и да го заобичат, а всички участници – незабравими спомени и много радост от срещата с габровската публика.

Днес от 18:30 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ е втората концертна вечер, под надслов „Тебе поем Господи“.

По традиция концертите се записват от Българско Националното радио - програма „Христо Ботев”, и ще бъдат излъчени в специални радиопредавания. Записите ще бъдат използвани за подготовката и реализирането на поредния музикален диск „Песента на камбаните”.

Фестивалът, посветен на духовния празник на Габрово – Петковден се организира от Министерство на културата, Община Габрово, Архиерейско наместничество и Народно читалище „Габрово-2002”. Тази година той дава шанс на габровската публика да чуе хорове от Русия, Италия, София, Добрич, Перник и Габрово.

Още снимки от събитието на фейсбук страницата на Община Габрово.

В ритъма на сърцето
11 октомври 2019
21 млади художници отличени с награди от Габровския театър
14 октомври 2019