Към богатата колекция от заслужени награди през годините, този месец Домът на хумора и сатирата ще получи и отличието „Златна книга”. Наградата е от Европейската научна и културна общност и се присъжда за завоюван висок престиж, обществено признание и принос към развитието на българската култура.

Почетният знак е във формата на разтворена книга и е изработен в Монетния двор на България от 24-каратово злато. Той ще бъде връчен на директора на музея Татяна Цанкова – на 27 януари тази година на официална церемония, която ще се състои в столичната галерия „Финес”.

„Златна книга” се присъжда от Съвета на европейската научна и културна общност, който е основен департамент в неправителствената организация „Официално представителство на уникалните селища в Европа”. Отличията се връчват в рамките на проекта „Аплодисменти за България”, както на обществено признати представители на българския научен и културен елит, така и на български селища, които притежават уникално културно наследство. Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават златни отличия за приноса си към българската наука и култура, и от кметове на 156 български градове и села, носители на отличие за уникално европейско селище, заради древна история и култура.

Носители на отличието „Златна книга” и членове на Съвета на европейската научна област са много видни личности в областта на културата, изкуството, журналистиката и науката, сред които Райна Кабаиванска, Силви Вартан, проф. Андрей Пантев, проф. Георги Чапкънов, проф. Ивайло Мирчев, Христо Мутафчиев, Валя Балканска, проф. Николай Овчаров, проф. Марко Семов, Михаил Белчев, Вили Казасян, проф. Стефан Данаилов и други. Сред отличените институции са редица фолклорни ансамбли, издателства, драматични и оперни театри, университети, училища по изкуствата и др.

През годините две габровски институции са отличени със „Златна книга” – Драматичният театър „Рачо Стоянов” и Техническият университет. До този момент Домът на хумора и сатирата е единственият музей в страната, който е привлякъл вниманието на номиниращите и който става лауреат на престижната награда.

Работещите в сферата на образованието с нов колективен трудов договор
12 януари 2011
Община Габрово ще обучава работещи в социалната сфера
18 януари 2011