Думи на Марку Маркула, първи вицепрезидент на Европейския комитет на регионите, при откриването на Международния партньорски семинар Индустрия 4.0, в контекста на Платформата за обмен на знания на ЕК.

Не случайно днес събитието на EURADA се провежда точно в Габрово, защото градът е прекрасен пример как по – малките градове могат да са пътеводители и двигатели на индустриалното и иновативното развитие. Ние, в Комитета на регионите, научаваме много от кмета Таня Христова, която е и ръководител на българската делегация и виждаме, че успеха на инициативите, които се случват тук не са резултат само от отдадеността на определени хора или екип, а от добрия диалог и сътрудничество, които имат местната власт, бизнеса, представителите на академичните страни и правителството.

Това е четвъртото ми посещение в Габрово и вероятно има причина за това, особено отчитайки факта, че да стигна до тук от един град във Финландия не е много лесно. Едно от нещата, върху които искам да поставя фокус е колко е важно да си част от процеса, създаването на основа или среда, която да мотивира младите хора да се образоват, да пътуват и след това да се връщат по родните места, а също и как може местните компании да се преориентират към променящата се среда, за да бъдат по – ефективни и конкурентноспособни.

В своето обръщение, днес, Таня Христова говори за устойчивите екосистеми. Всъщност, това, което трябва да се отбележи, че не е важна само традиционната връзка между индустрията и университета, градът или местната власт имат ключова роля.

Не на последно място, изполвайте своята местна запазена марка и я вграждайте във всичко, което създавате „Креативност, хумор и любов“.

 

 

„Хора за хората“
18 Септември 2019
Латино парти над Янтра
18 Септември 2019