От 3-ти до 8-ми септември 2019 година Габрово ще посрещне бразилеца Тиаго Фуртадо - визуален артист, познат в арт средите на страната си като Valdi-Valdi (Валди-Валди), или само Valdi. Той е роден на бразилския остров Florianopolis (Флорианополис) и се занимава с графити от 2006 г.

Източник: www.valdivaldi.com.br

Художникът пристига по покана на Община Габрово като представител на партньорски град от мрежата на ЮНЕСКО и в продължение на няколко дни ще работи по реализацията на мащабен авторски графити-проект.

С техниките на използване на спрей за графити и уличното изкуство Валди създава творби в големи пропорции и невероятни технически и естетически детайли.

Мястото, на което в Габрово бразилецът ще реализира своя проект, е източната обходна улица. Целият процес на работа ще може да се наблюдава отблизо.

Не по-малко интересно ще бъде гостуването на други творци, които пристигат в същото време от Египет и Китай и ще се включат в Панаира на занаятите в Етъра, който ще се проведе от 6-ти до 8-ми септември.

На 4 септември   от 11:00 до 17:30 часа и на 5 септември от 10:00 до 17:00 часа пред Дечковата къща ще бъдат разположени творчески ателиета за изработка на бижута и аксесоари, със специалното участие на египтянката Raghda Hesham. Заедно с нея своя талант и можене ще демонстрират габровски майстори, които набират популярност в сферата на творческите индустрии. Всеки, който посети работилниците, ще има възможност да си закупи бижу, аксесоар или предмет, изработен на място.

Архив Raghda Hesham

Майстор на хвърчила от далечен Китай е другият гост, който Габрово очаква с нетърпение. Неговия талант ще може да видите по време на Панаира на занаятите. Етъра ще посрещне чуждестранните си гости на 6 септември, като предвижда те да имат официално представяне на сцената от  15:15 до 15:30 часа.

Архив Wang Yongxun

Община Габрово благодари на фирма "Дикси" ООД, на чиито компетенции и спомоществователство разчита за успешната реализация на графити-проекта на бразилския творец Тиаго Фуртадо.

 

Продължава кастренето на дърветата по бул. „Априлов“
27 август 2019
ХVІІ Международен панаир на традиционните занаяти
28 август 2019