Музеят на хумора и сатирата отбелязва 50-годишнината от издаването на книгата с епиграми „Люти чушки” от Радой Ралин с откриване на изложба в четвъртък, 20 декември, от 18.00 часа. По време на събитието ще се проведе среща-разговор с доц. д-р Наталия Христова, Кин Стоянов и Валерия Димовска.

Изложбата представя епиграмите на автора и карикатурите на  Борис Димовски в „Люти чушки”, съдбата на книгата и наследството, което тя оставя след като е инкриминирана и изтеглена от разпространение.

Сборникът излиза през бурната 1968 г., ознаменувана от събитията в Чехословакия. Властта е параноична и Тодор Живков се оставя да му бъде внушено, че една от страничките в книжката е пряка атака към него. Сатирата в „Люти чушки“ се оказва отвъд позволената мяра и изданието е забранено. Радой Ралин и Борис Димовски са наказани от комунистическата партия и са уволнени от работа.

Книгите, които вече са разпространени, заживяват свой живот – ксерокопирани, преписвани и прерисувани, снимани на диафилм и прожектирани на приятелски събирани. Те се превръщат в ценност, предавана от ръка на ръка. Изгарянето на тиража не унищожава „Люти чушки“.

През февруари 2017 г. в Музея на хумора и сатирата бе представено изданието с документи и спомени „Случаят „Люти чушки“: 1968“ на доц. Пламен Дойнов. В края на 2018 г. Музеят отбелязва петдесетата годишнина на творбата на Радой Ралин като представя освен изложбата и апокрифното наследство, което книгата оставя.

Към разговора за „Люти чушки“ ще се присъединят писателят Георги Кушвалиев - носител на наградата за епиграми „Крилатият козел“, учредена в памет на Радой Ралин, и карикатуристът Йовчо Савов. Кушвалиев ще представи книжката си с епиграми „Дебили-недраги“, илюстрирана от Савов.

Организаторите ще дадат възможност на своите гости да си препишат някоя от лютите епиграми на пишещата машина на сатирика.