Доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества посетиха самотно живеещи възрастни хора в Габрово, за да украсят домовете им и да внесат коледен дух в тяхното ежедневие. Те нарекоха себе си Коледни внучета и гостуваха на баби и дядовци като им занесоха коледни сладки, украсени живи елхички и много настроение.

Доброто им дело беше предшествано от мащабна кампания в габровските училища, където в специално поставени кутии, учениците можеха да дарят коледна украса. След това тя беше разпределена така, че да зарадва възможно най-много хора.

Благодарение на събраните коледни сувенири и на средствата от благотворителния концерт „Ангелски сърца“, организиран от ученическите съвети на Габрово, до момента с коледни дарове бяха зарадвани потребителите на социални услуги за възрастни хора – Център за социална интеграция и рехабилитация, Клуб на пенсионера, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Клуб на инвалида, Дневен център за стари хора. Със съдействието на DP Support Ltd, Домашен социален патронаж и БЧК, Коледни внучета посетиха в домовете им и 25 възрастни жители.

Внимание от децата и младежите на Габрово получиха и баби от читалищата в някои габровски села – Поповци, Враниловци, Новаковци, които бяха активни участници в приключилата наскоро кампания „Изплети топлина“. Изплетените от тях шалове, шапки и ръкавици вече топлят бездомни хора в цялата страна.

Гостуванията на Коледните внучета и техните помощници от Община Габрово ще продължат до края на седмицата. Предстоят посещения в село Армените, в Дома за пълнолетни лица с физически увреждания, жива коледна елхичка и играчки ще бъдат дарени и на Дневния център за деца и младежи с увреждания.

Коледните внучета отделиха от времето си и за хората, които са настанени в Общинското помещение за временно настаняване на бездомни хора от Габрово. Обитателите му също получиха украсена елхичка и коледни сладки.

Повече снимки от инициативата можете да видите в линка.

Даниела Ненчева, ръководител на Центровете за настаняване от семеен тип в Габрово: Благодаря на дарителите, децата получиха това, което им доставя истинска радост
19 декември 2018
Семейството на Бояна и Валентин, чийто дом пострада при пожар, ще посрещне празниците в общинско жилище
19 декември 2018