На 27-ми и 28-ми октомври Габрово беше домакин на Втория Мемориален хандбален турнир за деца до 10 г. в памет на Георги Добрев. Близо 100 деца от отборите на ХК „Раховец“-Горна Оряховица, ХК „Локомотив“-Горна Оряховица, ХК „Полюс“-Плевен и габровските момичета и момчета на ХК „Бъки“ и ХК „Чардафон“, които участваха с по 2 отбора, се изправиха един срещу друг в двадесет срещи по мини-хандбал.

Габровският хандбален турнир, който ХК „Чардафон“ организира за втора поредна година, не случайно е в памет на заслужилия учител, състезател, треньор и хандбален съдия Георги Добрев.

„Георги Добрев е човекът, отдал живота си на хандбала. Така бихме могли да го представим накратко, но истината е, че за него може да се каже много повече…

Изключително скромен, честен и отговорен, добър човек и приятел, професионалист, раздаващ се за играта, за спорта, за хандбала, винаги готов да окаже подкрепа – така определят Георги Добрев хората, които са имали привилегията да го срещнат в живота си и онези, в чиито сърца е оставил трайна следа. Заслугите на Георги Добрев за българския хандбал, за българските деца и спортисти ще пазят жив споменът за неговата личност дълги години, а историята му ще напомня на сегашните и идните поколения, че в живота и спорта всичко е възможно – стига да го пожелаеш и да се бориш за него.“ – така беше представен заслужилият деятел на хандбала Георги Добрев пред малките хандбалисти в зала „Орловец“.

Добрев напуска този свят на 53-годишна възраст след тежко боледуване. През тази година се навършиха 5 години от неговата кончина.

С едноминутно мълчание почетоха паметта на габровския хандбалист отбори, треньори и гости на турнира.

Събитието завърши с награждаване на всички участващи отбори, които получиха своите купи, медали и грамоти от състезателите на мъжкия хандбален тим на „Чардафон“. И въпреки че турнирът се проведе изцяло по правилата на хандбалната игра - със съдии, делегати и отчитане на резултата, в края на деня нямаше победители и победени. За организаторите беше важно децата да се забавляват, да тренират уменията си и да играят спортсменски – да усетят реалната емоция, която създава хандбала на терена.

И понеже през тази година ХК „Чардафон“ празнува своя пети рожден ден, нямаше по-подходящ момент за неговото отбелязване. Малките хандбалисти се почерпиха с вкусна торта, а децата от различните възрастови групи на ХК „Чардафон“ бяха подготвили специални треньорски тениски за своите треньори Милена Иванова, Христо Данаилов и Деница Асенова, както и голяма изненада за своите вдъхновители от мъжкия отбор на клуба – знамена с имената на всеки състезател, които децата с гордост развяваха по време на хандбалния двубой между „Локомотив“-Варна и „Чардафон“.

Вторият Мемориален хандбален турнир се проведе благодарение на подкрепата на Програма „Децата и спортния клуб“ на Министерство на младежта и спорта и на Община Габрово. Всички малки шампиони в турнира получиха и подаръци от дарители.  

ХГ „Христо Цокев” открива изложба „ПАСТЕЛ” от фонда на галерията на 6 ноември
1 ноември 2018
ЕК пуска още 12 000 безплатни билета за 18-годишни да открият Европа
1 ноември 2018