Община Габрово подари български книги, преведени на английски език за новооткрития културен център и библиотека „Утопия“ в побратимения на Габрово белгийски град Аалст. Дарението стана факт по време на младежкия обмен, който се осъществи по европейската програма „Еразъм+“ в Аалст от 19 до 25 август 2018 г.

В книгите са включени две истории на България, които обхващат периода от създаването на българската държава до времето на демократичните промени и прехода. Те са писани от различни български историци, археолози, изследователи и университетски преподаватели. Другите представят български обичаи, празници и митове, двата парка край Габрово - национален и природен, габровските църкви. Сред книгите е добавена и „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов, чрез която белгийските читатели ще се докоснат до българската литературна класика.

„Това е само началото на дарителската книжовна инициатива“, казаха от Община Габрово по време на официалната среща с кмета на Аалст Кристоф Даазе.

Скоро българските книги ще заемат своите места в мултифункционалния център „Утопия“ и ще допринесат българската култура и история да бъдат по-познати, близки и осъзнати за хората в Аалст. Знанието гради мостове, които никой не може да разруши.

 

Yamaha Motocross Cup Ябълка 2018
28 август 2018
Предлагат се два имота общинска собственост за изграждане на пететажни сгради
29 август 2018