Община Габрово подари български книги, преведени на английски език за новооткрития културен център и библиотека „Утопия“ в побратимения на Габрово белгийски град Аалст. Дарението стана факт по време на младежкия обмен, който се осъществи по европейската програма „Еразъм+“ в Аалст от 19 до 25 август 2018 г.

В книгите са включени две истории на България, които обхващат периода от създаването на българската държава до времето на демократичните промени и прехода. Те са писани от различни български историци, археолози, изследователи и университетски преподаватели. Другите представят български обичаи, празници и митове, двата парка край Габрово - национален и природен, габровските църкви. Сред книгите е добавена и „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов, чрез която белгийските читатели ще се докоснат до българската литературна класика.

„Това е само началото на дарителската книжовна инициатива“, казаха от Община Габрово по време на официалната среща с кмета на Аалст Кристоф Даазе.

Скоро българските книги ще заемат своите места в мултифункционалния център „Утопия“ и ще допринесат българската култура и история да бъдат по-познати, близки и осъзнати за хората в Аалст. Знанието гради мостове, които никой не може да разруши.