В деня на Габровския карнавал, 19 май, от 10.00 часа в зала 7 на Дома на хумора и сатирата се открива Биеналето на хумористично–сатиричната детска рисунка. Тази година биеналето е посветено на света на карнавала и карнавалите по света. По време на откриването ще бъдат обявени наградените участници, като всеки от тях ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи.

В конкурса бяха представени произведения, изпълнени с разнообразни традиционни и съвременни техники и медии. Той се провежда под патронажа на Н. Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България и с подкрепата на Вили ван Импе, Почетен консул на Република България във Фландрия, Белгия. Това е осмото издание на конкурса за детска рисунка, който традиционна се организира съвместно с белгийските партньори на Дома на хумора.

В него участваха деца и младежи от област Габрово в две категории – индивидуално (в три възрастови групи – до 8, 12 и 18 годишна възраст) и екипно. Всеки от участниците имаше възможността да изпрати по една творба и в двете категории. На 20 април 2018 г. журито разгледа представените 336 детски творби, от тях: 130 индивидуални участници до 8 години, 122 индивидуални участници до 12 години, 54 индивидуални участници до 18 години и 30 екипни участия .

Журито определи за участие в конкурса 303 творби по следните критерии познания и разбиране на темата; находчивост и въображение; умение за работа с избраните художествени материали и изразни средства.

В изложбата ще бъдат представени 34 творби на ученици от три училища за хора със специални образователни потребности от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.

Изложбата продължава от 20 май до 20 юли 2018 г.

„Карнавална гюрултия” на 20 май в ЕМО „Етър”
15 май 2018
Националният музей на образованието отбелязва 45-годишнина
16 май 2018