Четири големи и нестандартни  културни събития очакват Габрово през 2018 година, част от тях – продължение на вече започнати такива, друга част – напълно нови: продължаване на инициативата „ФамилииТе“ - с представяне на фамилия Солакови; гостуване на Джаз фестивал „Жълтите павета“; грандиозен спектакъл на Теди Москов, посветен на габровските индустриалци и Карвинг фестивал на смеха – събитие с международно участие, което след успешното си първо издание, даде сериозна заявка за развитие и трайно присъствие, както в културния календар на Габрово, така и в националния културен календар.

Инициативата „ФамилииТе“ започна през 2016 г. със среща с изкуството на три поколения от фамилията Москови – Рада Москова, Теди Москов и Иван Москов и продължи с гостуване на виртуозите на цигулката - Минчо Минчев и сина му - Николай Минчев през 2017. Фамилия Солакови, в лицето на скулптора Митьо Солаков, неговия син - художникът Недко Солаков и неговия син - художникът Димитър Солаков, са уникалното продължение на тази идея с нестандартния си и провокативен поглед към света. Габрово има привилегията да е роден град на един от най-популярните съвременни артисти в световен мащаб – Недко Солаков. Неговият неспокоен дух и провокативен ум ще населят Габрово с образци на съвременното изкуство през пролетта на 2018 година, а заедно с това ще си спомним за Митьо Солаков и ще надзърнем в творчеството на талантливия му наследник – Димитър.

Съвсем различно от тяхното изкуство ще покаже Карвинг фестивала на смеха. Събитието ще се реализира в рамките на Международния фестивал на хумора и сатирата за втора поредна година. Карвинг-майстори от различни краища на света ще си дадат среща в Центъра на България за да творят на тема смях, В продължение на 2 дни участниците ще се състезават по предварително зададена тема, свързана със спецификата на габровския хумор. В процес на договаряне е към карвинг надпреварата да бъде организиран майсторски клас по сладкарство, изложба на захарни фигури и изложба керамика на деца от художествени гимназии.

Малко по-късно, през октомври, в Габрово ще гостува Джаз фестивал „Жълтите павета“, който за пръв път излиза от познатата си територия – тази на столицата.  „За мен смисълът на този фестивал е не да показвам звезди, а да показвам микро-космоси." – казва за в. Дневник Теодосий Спасов, който е негов директор от самото му създаване преди 5 години.

„Гара индустриална“ е габровското събитие в културната програма за Българското председателство на съвета на ЕС 2018 г., а част от средствата за осъществяването му бяха отпуснати благодарение на проект на Община Габрово към НФК. Проектът предвижда създаването и реализирането на мултимедиен спектакъл за индустриализацията на следосвобожденска България, популяризиране живота и постиженията на значими исторически фигури, свързани с великото индустриално минало на Габрово, превърнали се в част от нематериалното културно наследство на България.

Режисьор на спектакъла е Теди Москов. Продукцията ще бъде създадена в партньорство с ДТ „Рачо Стоянов“ -  Габрово и с подкрепата на БНТ и Българска национална филмотека. Премиерата на „Гара Индустриална“ в Габрово е насрочена за края на месец април. Спектакълът ще се играе и в София – на 4 юни, в театър „Българска армия“.