30 хиляди лева финансова помощ получава Община Габрово от Национален фонд „Култура“ за мултимедийния спектакъл „Гара Индустриална“.

Проектът се състезаваше в конкурса за културната програма за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. За да реализира спектакъла, Община Габрово ще го дофинансира с 40 500 лв.

Идеята е да се популяризират животът и постиженията на значими исторически фигури от славното минало на Габрово, станали част от нематериалното културно наследство на България. Продукцията е замислена като смесица от театър, кино, документалистика, фотография, музика и танц, 3D-анимация и компютърна графика.

Основа на сценария е историята на габровския фабрикант Христо Бобчев, който през 1884 г. препасва 20 килограма жълтици под дрехите си и тръгва към Манчестър, за да купи предачна и парна машина. При транспортирането им до Габрово се наложило Бобчев да укрепва мостове и пътища. В неговата къща княз Александър Батенберг прокламирал Съединението.

Постановката ще бъде режисирана от един от най-авангардните и смели съвременни творци на българския театър – Теди Москов, който е с габровски корени.

Спектакълът „Гара Индустриална“ е подкрепен официално от Българска национална филмотека, Българска национална телевизия и Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. Премиерата в Габрово е насрочена за края на месец април, а представянето в София – на 4 юни в театър „Българска армия“.

В конкурса на Национален фонд „Култура“ са кандидатствали общо 485 проекта за финансиране до 100 хил. лв., от които са одобрени 55 на обща стойност 1.65 млн. лв. От подадените общо 21 предложения на общински администрации финансиране получават само четири – Бургас, Габрово, Добрич-град и район „Връбница“ към Столична община. Резултатите от оценяването са публикувани ТУК.