Младите математически таланти Рая Шикова и Ясен Пенчев се срещнаха с кмета на община Габрово Таня Христова и председателя на Общински съвет Лена Георгиева. Поводът за срещата беше достойното представяне на децата в Международното математическо състезание в Сингапур през юли т. г. (Singapore International Math Olympiad Challenge (SIMOC) 2017). Рая спечели златен медал във възрастовата група за 4 клас, а Ясен отвоюва сребърен медал сред петокласниците.

Децата споделиха впечатленията си от състезанието и престоя в Сингапур. Според тях задачите са били по-трудни, сравнено с примерния тест, който е бил публикуван на сайта на състезанието, и със задачите от предварителния кръг. Във възрастовата група на Ясен задачите са били изцяло на английски език, което допълнително забавя не-англоговорящите участници, а при Рая те са били преведени на български език. В рамките на час и половина е трябвало да се справят с 25 задачи.

Препятствие в подготовката им се оказва разликата между учебните програми – българската и азиатската. Това, което те са имали като задачи, при нас се учи близо 2-3 години по-късно от възрастта на децата в момента. Така например, по азиатската програма дроби се учат във втори клас, а по нашата – в пети и шести клас. Докато са в 4-5 клас учениците по азиатската програма учат степенуване и коренуване, а по българската образователна програма това е предвидено за 7-8 клас. Друго затрудняващо обстоятелство е, че няма школи и преподаватели, които да се занимават организирано с деца, изявени и напреднали с учебния материал по математика, и да ги подготвят за международни състезания. Това се оказва често срещан проблем за даровити млади математици от страната, които участват в международни форуми.

От преживяното в Сингапур децата разказаха за посещението си в „Кидзания“ – детски атракцион, организиран под формата на град-държава, и музей на илюзията, в който посетителите си правят снимки с 3D ефект – музея „Трик ай“, посещение на виенско колело и различни туристически забележителности. В „Кидзания“ децата се учат как функционира реалния обществен живот, защото в голямо затворено помещение има направени макети на банки, университет, радио, места за забавления, възможност „да работиш“ в някое от представените учреждения, да се учиш как се управлява самолет и много други.

На въпрос от кмета Таня Христова как искат да се реализират в живота, Рая сподели, че мечтае да стане архитект, а Ясен ще продължи да се занимава с математика и информатика. Ако станат кметове на Габрово, те ще построят подобни места за детски забавления като „Кидзания“ и музея „Трик ай“.

В края на срещата кметът на Габрово им пожела да осъществят мечтите си по начина, по който те искат и да обиколят света, а председателят на Общинския съвет Лена Георгиева им пожела много по-големи успехи от досегашните и да не забравят своите преподаватели по математика.

На 27 юли двамата млади математици ще се състезават в Международно австралийско математическо състезание, което се провежда дистанционно всяка година по едно и също време в целия свят.