За пета поредна година Община Габрово дава възможност на деца и младежи от цялата страна да се включат в инициативата „Приеми ме на село“, а за втори път тя се реализира с международно участие. Осем младежи от побратимения на Габрово руски град Митищи заедно с петима доброволци от Младежкия съвет по наркотични вещества се събраха в село Беломъжите, за да станат „внучета назаем“ при баба и дядо „под наем“ в автентична селска среда. В продължение на една седмица, от 3 до 9 юли те изучават типични български традиции, характерни обичаи и бита на габровския регион.

Младежкият обмен отбелязва 15-годишнина от подписването на споразумението за партньорство между двата града. Руската група се придружава от две ръководителки, като едната от тях е директор на средно училище в Митищи. Това даде повод за среща на гостите с ученици и учители от ПМГ „акад. Иван Гюзелев“. Срещата се проведе на 5 юли и целеше да се създадат контакти между двете учебни заведения, да се търсят възможности за партньорство по съвместни проекти, инициативи и младежки обмени. Представени бяха учебните дисциплини и извънкласните форми на обучение, предлагани в природоматематическата гимназия, различните специализирани кабинети и спортната база на училището.

Директорката на ПМГ „акад. Иван Гюзелев“ Цветана Кюмюрджиева получи специален подарък от руската си колега – поднос, изработен в село Жостово близо до Митищи, който е характерен предмет за региона, заради черния си фон и изрисувани цветя или приказни мотиви. Гостите пожелаха с него да се събират само златни медали, купи и отлични дипломи на учениците от габровската гимназия.

Същият ден руската група и българските участници бяха посрещнати от кмета на Габрово Таня Христова и председателя на Общинския съвет Лена Георгиева. Младежите от Митищи разказаха за впечатленията си от обмена, града и доброто, приятелско отношение, което срещат както от връстниците си в „Приеми ме на село“, така и от габровци, където и да отидат. Бяха обсъдени възможности младежките обмени между Габрово и Митищи да продължат, а партньорството в сферата на образованието, спорта и културата да се задълбочи с осъществяването на нови проекти.

Досега гостите са посетили архитектурно-историческия резерват Боженци, Интерактивния музей на индустрията, Дома на хумора и сатирата, мандрата в село Кметовци, за да се запознаят с местния бит, култура и отличителните за габровския регион характеристики. Част от програмата им включва бране на билки, приготвяне на вечери, работа в градината на „баба“ и „дядо“, арт-ателиета, учене на български фолклорни песни и хора в народни носии.

Предстои им посещение на храм-паметника Шипка, ЕМО „Етър“, Соколския и Дряновския манастири. Ще бъдат организирани специални вечери на българските и руските традиции, а обменът ще завърши със специална карнавална вечер.

Делегация от швейцарския град Тун на посещение в Габрово
6 юли 2017
Оригинални костюми от български филми в МАИР „Боженци“
6 юли 2017