Времето в община Габрово е облачно, прехвърча лек сняг. Височината на снежната покривка в градската част е 52 см. Температурата на въздуха, измерена от общинската МТО станция, е минус 11°С. Влажността на въздуха е 87%. На телефоните на Общински съвет по сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора.

Няма населени места без електрозахранване на територията на община Габрово.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Видимосста е добра. Пътната настилка е заснежена и обработена. Температурата на въздуха е минус 16° С, дебелината на снежната покривка – 110 см.

Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона на територията на цялата габровска област.

Пътят за Узана е почистен, опесъчен, проходим при зимни условия. Движението на автомобилите е задължително с вериги. От тази сутринта започва почистване на улиците вътре в комплекса. Височината на снежната покривка там е 90-100 см., има навявания. Температурата на въздуха е минус 16°С, прехвърча лек сняг, видимостта е добра.

Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново се почистват и обработват, републиканските пътища в цялата община са проходими при зимни условия.

ОП “Благоустрояване“ почиства градската улична мрежа с 19 бр. машини, общинската пътна мрежа се обработва с 12 бр. машини. Главните пътища към всички села са проходими при зимни условия. Разширяват се подходите към населените места и ще се почистват вътрешните улици.

Общински пътнически транспорт покрива вътрешните градски и междуградски линии.

От „Топлофикация –Габрово“ ЕАД декларират, че топлоподаването е нормално.

Прогноза:

Жълт код за студено време е обявен за днес за област Габровос минимални температури между минус 16-11 градуса, максимални между минус 13 и минус 8.

Днес ще е предимно облачно и студено. През деня превалявания от сняг ще има главно в източните райони и в Предбалкана. Ще е ветровито, с умерен до силен вятър, в западната половина от страната от запад-северозапад, в източната - от север, но до края на деня и там ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между минус 13° и минус 8°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за януари (средната месечна стойност на атмосферното налягане за януари в София е 948 hPa).

Над планините ще е облачно, с валежи от сняг, в Стара планина и значителни. Ще духа умерен, в масивите от Източна България силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около минус 16°, на 2000 метра - минус 19°.

Над Черноморието ще е облачно и с временни прекъсвания ще превалява сняг. Ще духа силен северен вятър, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Ще е студено с максимални температури между минус 10° и минус 8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала. Температурата на морската вода е 4-5°.