Ако искате да разберете какво се случва с „капитана“ и коя е „испанската афера 2“, заповядайте на днешните прожекции от 7-то издание на Смешен филм фест! Само там истината за тях ще бъде напълно разкрита, без манипулации и спекулации – чиста доза смях и пълна порция с добро настроение и още нещо! Всички прожекции са в зала „Възраждане“.

От 18.00 часа започва българският документален филм Добро утро, капитане. Лентата на режисьора Георги Стоев-Джеки и сценариста Христо Илиев-Чарли е от тази година, с продължителност 64 минути. Оператор е Антон Стоев. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

В последните си гимназиални години Гената е фронтмен на състава „Нон стоп”. Ръководи ги Борето Карадимчев. Съставът е легендарен в Царево (тогава Мичурин), а и в целия бургаски регион. Но идва казармено време и младите музиканти са пръснати по различни поделения. Гената е тикнат да служи в подводница 3 години и половина. Съставът повече не се събира. Гената плува десетина години по кораби. След това 20 години е шеф на пристанището в Царево. Той винаги е център на вниманието и душата на компанията. Безкраен празник. Веселие, песни и танци нон стоп. Затова и подзаглавието на филма е „Първият документален мюзикъл”. Тези, които са гледали наши филми с Чарли и Джони, ще се досетят, че историята няма да свърши току-така и вероятно накрая ще има някакъв обрат. Е, има.

ГЕОРГИ СТОЕВ-ДЖЕКИ защитава магистърска степен по биология в Дрезден, Германия през 1966 г. Бил е асистент-оператор, асистент-режисьор и режисьор в Студия „Време“, Студия „Спектър“, БНТ и СИФ „Бояна“ (1967–1988). От 1969 до 1996 г. създава над 50 научнопопулярни и документални филма, както и игралните „Нашият Шошканини“, „Патилата на Спас и Нели”, новелите „Разводът преди“, „Разводът сега“. От 1996 г. е режисьор на свободна практика. Носител на национални и международни награди, сред които два пъти „Златен ритон” за филмите „Броени дни” (1977) и „Отец Иван и неговите деца“ (2010).

В 20.00 часа Ви предлагаме да затаите дъх, защото започва Испанска афера 2. Истинските фенове на киното, които не пропускат филмов фестивал, включително и Смешен филм фест, ще си спомнят тази забавна история от миналогодишното издание на феста!

Испанската продукция от 2015 г., е под режисурата на Емилио Мартинес-Ласаро и операторското майсторство на Хуан Молина, с продължителност 99 минути. Сценаристи са Борха Кобеага и Диего Сан Хосе, а музиката е написана от Роке Баньос. С участието на: Дани Ровира, Клара Лаго, Кара Елехалде, Кармен Мачи, Алберто Лопес, Алфонсо Санчес, Хосе Чавес, Берто Ромеро. Филмът е от конкурсната програма на фестивала.

Притеснен, че дъщеря му Амайя се влюбва в каталунец след раздялата си с Рафа, Колдо заминава за Севиля. Бащата иска да убеди бившия приятел на дъщеря си заедно да отидат в Каталуния с надеждата Рафа отново да спечели любовта й и да я върне в обичайното й обкръжение. Продължение на филма “Испанска афера”.

ЕМИЛИО МАРТИНЕС-ЛАСАРО е роден в Мадрид, Испания, през 1945 г. Режисьор и сценарист, известен с филмите „13 рози“ (2007), „Испанска афера“ (2014) и „Другата страна на леглото“ (2002).

Фестивали и награди: Номинация за най-добър актьор (Дани Ровира), наградата на публиката за най-добър испански филм, сп. „Фотограмас де Плата”, 2016 г.; номинация за най-добър млад актьор (Алберто Лопес), Съюз на испанските актьори, 2016 г.

И тази година публиката ще има възможност да избере своя фаворит, като гласува с анкетна карата в зала „Възраждане“ или на сайта на фестивала www.filmfest.gabrovo.bg

Цената на билета е 3 лв. Можете да си го купите от откритата билетна каса на ул. „Радецка“ (до кафе „Тифани“) в работни дни от 10.00 до 17.00 часа, или преди прожекциите - от касата на зала „Възраждане“. Работното време на касата в залата е:

  • в работни дни от 17.30 до 20.00 часа;
  • събота и неделя (22 - 23 октомври) от 10.00 до 11.00 часа; от 17.00 до 20.00 часа.

От днес до неделя включително, 21 – 23 октомври, под покрива на Дома на хумора и сатирата ще се проведе Детско ателие по анимация като част от съпътстващите събития на фестивала. Началният час на заниманията в трите дни е 15.30 часа.

Студенти от Нов български университет ще разкрият тайната на създаването на анимационни филми с техниката „стоп кадър”. Под вещите им напътствия, 12 деца на възраст от 6 до 12 години, ще имат възможност да създадат филмче със свои герои. Тема на работилницата ще бъде изработването на игриви портрети от картон, бои и въображение. Крайният резултат ще бъде представен на закриването на фестивала –  26 октомври от 20.00 ч. в зала „Възраждане”.

Заповядайте, очакваме Ви и не забравяйте: светът е оцелял, защото се е смял!