Четиридесетото издание на международния фестивал "Дни на камерната музика - Габрово" ще се проведе от 8 до 15 септември. Фестивалът ще ни предложи 8 концерта, като запазва стремежа си да обновява своя афиш с нетрадиционни концерти и да разчупва рутината и стереотипите. За пръв път от много години джазът ще присъства - с елитни музиканти, които обаче ще влязат в ролята на изпълнители на класическа музика. Новост за Габрово е и първият експериментален концерт на възглавници за бебета. След 23 годишна пауза на фестивала отново ще има авторски концерт на български композитор с принос в развитието на музикалния живот в Габрово. Разширява се и концертната дейност в открити градски пространства, чиято цел е да привлече нова публика . Запазва се традицията да присъстват големи имена в българското и световното изпълнителско изкуство и да се представят непознати млади таланти.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала, да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

По традиция повечето концерти ще се проведат в Художествената галерия „Христо Цокев“, където посетителите ще могат да разледат постоянната и гостуващите изложби.

Почти всички автори и част от изпълнителите, включени в ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2016 ще гостуват по желания на габровската публика отразени в анкетирането й през миналата година. 

На 8 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев” тържествено ще бъдат отбелязани 70 годишният юбилей на композитора и диригента Милко Коларов и 40 години от създаването на Дни на камерната музика в Габрово. Програмата включва произведения от Милко Коларов и Панчо Владигеров като почит към двамата основатели на фестивала. Дебют в Габрово ще направи младият български пианист Емил Вучев – лауреат на международни конкурси. Ще бъдат изпълнени Седем пиеси за струнен оркестър от Панчо Владигеров, най-новото произведение на Милко Коларов "Парафраза за пиано и оркестър и Три пиеси из клавирния цикъл „Лирика“

На 9 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи камерното дуо Винченцо Мариоци от Италия – дългогодишен солист - кларинетист на Симфоничния оркестър „Санта Чечилия в Рим и живеещият извън страната български пианист Тодор Петров. Програмата влючва неизпълнявани в България Сонати за кларинет и пиано от Нино Рота, Ленард  Бърнстейн, Александър Гречанинов и Паул Хиндемит,

На 10 септември, събота, от 11 часа, на откритата сцена на ул. „Радецка“, до старото училище „Радион Умников“, камерен ансамбъл от Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов ще изнесе тематичен концерт със серенади от 18 и 19 век. Ще бъдат представени рядко изпълнявани в България творби от Волфганг Амадеус Моцарт, Лудвиг ван Бетховен и Рихард Щраус. При лошо време концертът ще се състои в Художествена галерия „Христо Цокев“. Входът е свободен.

На 11 септември, неделя, от 11 часа, в градинката до Театъра за пръв път в Габрово ще бъде изнесен концерт на възглавници за бебета. В тази любопитна инициатива включена в международния фестивал Дни на камерната музика Габрово 2016 участие ще вземат квинтет от медни духови инструменти. Програмата включва оперни и оперетни откъси из “Кармен” на Бизе, “Трубадур” и “Аида” на Верди,“Порги и Бес” на Джордж Гершуин, “Орфей в Ада” на Офенбах, откъси от мюзикъли на Андрю Лойд Уебър и Ленард Бърнстейн, валсове на Йохан Щраус. Входът е свободен, а при лошо време концертът ще се състои в зала „Възраждане“.

На 12 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, големият български джаз пианист Живко Петров ще изнесе рецитал с авторска музика. Програмата включва класически композиции в стила на Шопен, Шуман и Рахманинов, както и джаз повлиян от романтизма.

На 13 септември, вторник, от 19 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“ Фестивален клавирен квинтет съставен от изявените български инструменталисти Елена Дикова – пиано, Теодора Христова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Иво Кръстев– виола и Христо Танев – виолончело ще представи рядко изпълнявани клавирни квинтети от Антонин Дворжак, Едуард Елгар и Георги Арнаудов.

На 14 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, камерен  хор „София“ с диригент Мария Русева (родена в Трявна) и ансамбъл от Габровския камерен оркестър ще направят българските премиери на кантатата „Стабат Матер“ от естонския композитор Арво Пярт и песен за Атина от Джон Тавернър. Програмата включва и три песни по текст на Пенчо Славейков от Красимир Кюркчийски и две песни по текст на Елисавета Багряна от Александър Текелиев.

На 15 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по традиция 40-то издание на Дни на камерната музика Габрово 2016 ще се закрие от най-класния български оркестър, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“ и неговият диригент проф. Пламен Джуров. Солист ще бъде известният джаз тромпетист Росен Захариев. Програмата включва първото изпълнение в България на Симфония за струнен оркестър от големия латвийски композитор Петерис Васкс и композицията на Петър Дундаков „Шестте вятъра“ за струнен оркестър, джаз тромпет и подготвен звукозапис.                                                                                     

40-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2016 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, Министерството на културата и Община Тун, Швейцария.

 

БИЛЕТИ НА КАСАТА В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ И ДОМА НА КУЛТУРАТА

Цени на билетите 6 лв.*   абонаментна карта за всички концерти -25 лв.

Абонаментна карта за ученици, студенти и лица над 65г. -18 лв. *