В първия ден на пролетта габровският Дом на хумора и сатирата ще представи в Историческия музей на Попово интересна изложба от своя художествен фонд „Хумор на народите”.

Тематичната колекция „Празниците на българина” включва 30 живописни творби на 22 български художници, творили в широк времеви диапазон – от началото на XX век до наши дни. Картините от колекцията се характеризират с многолюдни празнични сцени, отличават се с ярък колорит, привличат вниманието на зрителя със своята игривост и пъстрота и носят много жизнерадостно настроение. А и всички те разкриват нравите на нашенеца – българинът обича да празнува и дори не чака специален повод за веселие, нито търси специално място. Празникът може да се състои в заведение, у дома или сред природата, важното е да има трапеза, приятели, настроение, музика и танци. Нестинарки, кукери, конни надбягвания, забавни игри и карнавални шествия допълват общото впечатление за една наистина специална празнична изложба.

Темата за празниците на българина е изкушение за редица наши художници – от класиците на родната живопис до съвременните творци на модерно изкуство. В настоящата колекция присъстват творби на Стоян Венев, Енчо Пиронков,  Eмил Стойчев, Дария Василянска, Калина Атанасова, Греди Асса, Недко Солаков, Иван Попчев, Цветан Колев, Наум Хаджимладенов, Мара Атанасова и др.

Творбите от колекцията са реставрирани, рамкирани и организирани в пътуваща изложба по проект, финансиран от Министерството на културата. През последните години пътуващата изложба, тръгнала от Габрово, е гостувала в редица градове на страната – Дупница, Севлиево, Полски Тръмбеш, Казанлък,  Асеновград. Платната са старателно подбрани сред 1460-те живописни творби, които се съхраняват в художествения фонд „Хумор на народите” на габровската Весела къща. Самият фонд вече наброява 38 000 творби от 9 000 автори от 173 държави.

Откриването на изложбата „Празниците на българина” ще се състои на 22 март  в 17.00 ч. в Историческия музей – Попово и ще може да се види до края на м. май.

„Виктория“ на екрана на зала „Възраждане“
17 март 2016
Насочи светлина към климата – Община Габрово се включва в Часа на Земята 2016
19 март 2016