Срещата на „Виктория” с габровската  публика ще се случи на 25 март от 18.00 часа в зала „Възраждане“. Запознанството със сигурност ще бъде искрено, човешко и вълнуващо, защото ще е в личен разговор със създателката на филма Майя Виткова и един от актьорите, участвали в продукцията - Димо Димов, който е от трупата на ДТ „Рачо Стоянов“.

Филмът е българо-румънска копродукция. В ролите ще видим: Анастасия Ингилизова, Георги Спасов, Ирмена Чичикова, Дария Виткова, Калина Виткова, Катерина Ангелова, Димо Димов. Художник на продукцията е Рин Ямамура, позната на габровската публика със сценографията и костюмите на спектакъла „Жана Д`арк“. Oператор на лентата е Крум Родригес.

През 2014 г. дебютният пълнометражен филм на Майя Виткова беше избран за състезателната програма на най-значимия фестивал за независимо кино в света - „Сънданс” (Sundance Film Festival). Филмът е първото българско участие в основната конкурсна програма на фестивала - World Cinema Dramatic Competition, от неговото създаване до днес. За първи път български игрален филм беше представен и като част от основния конкурс Hivos Tiger Award Competition на 43-ия Международен филмов фестивал в Ротердам (43rd International Film Festival Rotterdam).

Няколко дни по-късно „Виктория” участва и в надпреварата за „Международната награда за най-добър дебютен филм” (The Ingmar Bergman International Debut Award), посветена на големия шведски режисьор Ингмар Бергман (1918-2007), която се проведе по време на 37-ия Международен филмов фестивал в Гьотеборг (37th Göteborg International Film Festival).

„Виктория” е първо българско участие в състезателната програма на фестивала на Американския филмов институт (American Film Institute) в Лос Анджелис. Копродукцията на България и Румъния беше прожектирана в легендарния Китайски театър на „Холувуд булевард”. Лентата представи за първи път родното киноизкуство и в състезателната програма на най-значимия фестивал за операторско кино в света - Camerimage, в Полша. Майя Виткова беше поканена да разкаже за филма в Кан, Мюнхен, Сиатъл, Вашингтон, Карлови Вари, Пусан, Лондон.

За „Виктория“ Джон Найн (John Nein), старши програматор на фестивала „Сънданс” (Sundance Film Festival) казва: „Филмът е едновременно интимен и епичен, а Майя Виткова, ярък талант, използващ драматично завладяващ, визуално изобретателен и пълен с метафори и ирония стил. Като представител на ново поколение режисьори от Източна Европа, Виткова предлага нова, лична гледна точка върху надеждите и мечтите както на своето, така и на поколението на своите родители...”

Цената на билета е 3 лв. Продажбата на билети ще започне от 21 март, понеделник, на касата на зала „Възраждане“.

Работно време на касата:

От 21 март до 24 март – от 15.30 до 17.30 ч.

25 март, петък, от 16.00  до 18.00  ч.

Ден на поезията в РБ „Априлов-Палаузов”
17 март 2016
Дом на хумора и сатирата гостува в Попово
18 март 2016