Верни на традицията всяка година да изненадваме гостите на карнавала с нови и впечатляващи неща, ние от Община Габрово и тази година се постарахме да не се изложим. Дори впрегнахме още повече усилия заради честването на 150 години от основаването на града ни.

За първи път в карнавалното шествие през тази година ще бъдат показани нещата, които са се случили за първи път в Габрово. Ще дефилират първата сапунена фабрика, първият психиатър на България, първият министър-председател и още много първи неща. Повечето габровци не знаят колко първи неща са се случили за първи път в Габрово, а точно една годишнина е необходимият повод да ги припомним.

Особено атрактивна ще бъде картината на първата ледена пързалка в България, която действително е била в Габрово, в парка на индустриалеца Иван Хаджиберов.

Въпреки доброто си желание и направените множество експерименти, сценаристите на карнавала все още не са успели да заледят централната габровска улица, за да пресъздадат истинската картина на ледената пързалка. Единствените два успешни опита през месец януари бяха осуетени от заблудени граждани, не разбрали идеята и оплакали се в Общински инспекторат. Но... в замяна на това, на импровизираната пързалка ще се играе хокей с шайби от лед на ролкови кънки. Участниците в картината са подложени на жестоки тренировки още от началото на април и обещават зрелищен мач по габровските улици. Предупреждаваме, че гледката може да бъде неподходяща за хора със слаби сърца.

За първи път габровци ще погледнат и любимия на всички АЕК „Етър” през друга призма – като една модерна историческа компилация. История, която ще разкаже как простото точило на чаршията е дало основата на производството на известните по цял свят рендета Вьорнер, а от перилото произлизат съвременните перални.

Котарак ще бъде новият символ на карнавала
29 април 2010
Ескишехир поздравява Габрово за юбилея
1 май 2010