В Деня на Габрово – 15 май, в Дома на хумора и сатирата ще бъдат открити няколко изложби, посветени на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град. По време на Майските празници, габровци и гостите на града ще имат възможност да видят документална фотоизложба от архивите на Дома на хумора, много творби на габровски художници от фонда „Хумор на народите”, както и една интересна гостуваща изложба – приятелски поздрав от съседна Турция. Тя вече е аранжирана в зала 5 на „веселата” къща и очаква най-нетърпеливите посетители.

„Ескишехир поздравява Габрово” е колекция от 55 творби на 15 изявени турски карикатуристи. Изложбата идва от Музея на карикатурата при Анадолския университет в гр. Ескишехир, с който Домът на хумора поддържа контакти през последните години. Директорът на музея и преподавател в университета проф. Атила Юзер е дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Оригиналните и находчиви идеи на карикатуриста Юзер, съчетани с майсторството и таланта на керамика Садетин Айгюн, впечатлиха на два пъти международното жури. През 2007 г. те станаха лауреати на наградата на Министерството на културата за скулптура, а през 2009 г. двамата бяха отличени със специалната награда за скулптура на „Скални материали” – Русе.

Настоящата изложба „Ескишехир поздравява Габрово” представя едни от най-добрите образци на турската карикатура и проследява развитието на това изкуство през годините. В колекцията присъстват творби на класици в жанра като Турхан Селчук, Шади Динчаг, Тан Орал, Али Ерсой, Семих Балджиоглу и др. Техни наследници са носителите на многобройни награди от национални и международни конкурси Семих Порой, Атила Юзер, Незих Данял, Фетхи Девелиоглу, Муса Гюмюш, Хикмет Джерах.

В карикатурите преобладават общочовешки теми и проблеми от съвременния живот – свободата, войната и мирът, толерантността в човешките отношения, влиянието на модерните технологии, защитата на природата и опазването на околната среда. Гостуващата колекция от Музея на карикатурата е допълнена с още 63 творби на турски карикатуристи от фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата.

Специално за вернисажа на изложбата, проф. Атила Юзер ще пристигне в Габрово със съпругата си и лично ще представи пред габровската публика турската колекция и ръководения от него музей. Официалното откриване ще се състои на 15 май 2010 г. от 11 часа. Най-нетърпеливите обаче могат да видят изложбата предварително, защото Домът на хумора ще бъде отворен за посетители във всички почивни дни на официалните празници през май.

Децата от ОДЗ „Дъга” нарисуваха Габрово
30 април 2010
Рачо Ковача в ново амплоа
3 май 2010