Днес тук, на това красиво място са се събрали  над 100 майстори  от страната и чужбина,  за да ни покажат таланта и уменията на сръчните си ръце, и да ни направят съпричастни към живата народна традиция, на богатството на своята култура и обичаи. Да ни припомнят къде са нашите корени и как историята контактува със съвремието.

Днес и утре ще имаме възможност да се потопим в неповторимата атмосфера на Етъра, в пъстротата и многообразието и непременно ще си вземем нещо за спомен. Панаирът е и добър повод да си припомним отново притегателната сила на габровския дух и предприемчивост, ярко намерили израз в реализацията на идеите на нашия съгражданин Лазар Донков, основен инициатор на изграждането на този музей на открито, който чрез една съвременна форма, показва историческото минало, културата, стопанското развитие и бита на габровския край, каза в поздравлението си кметът Таня Христова.

По уникален начи, винаги през годините, най - истински устояват народните традиции. С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците на панаира. Нашите занаяти, които без значение в кое кътче на страната, са запазени и всеки път са повод за настроение и радост. На сцената двете дами си размениха символични плакети - 155 г. Габрово - град и почетния плакет на Народното събрание.

Официалните гости останаха да гледат спектакъла "Фолклорна магия" на Държавния куклен театър от Стара Загора, след което преминаха през всички изложители на панаира. Програмата на председателя на Народното събрание продъжи с посещение в Интерактивния музей на индустрията.

Премиерът Бойко Борисов откри реконструираните обекти по водния проект в Габрово /обновена/
4 Септември 2015
Поздравление на кмета на община Габрово Таня Христова по случай 130-та годишнина от Съединението на България
6 Септември 2015