На 30 януари от 17.30 ч., в Художествена галерия „Христо Цокев” предстои откриването на една по-различна изложба – колоритна, атрактивна, съшита от цветни кръпки, изложба, в която са вложени сръчност, усещане за хармония, красота и душа.

С изложбата пачуърк – „Дебрецен, градът на цветята”, Унгарски институт Балаши и Община Габрово, ще се опитат да открехнат пред габровци и гостите на града магията на този интересен, но непопулярен в страната ни занаят.

Към кръпките, оживели в паната, кръпки цвят, ритъм и настроение ще съшият и изпълнителите на традиционни унгарски танци.

Пачуъркът или съшиването на кръпки е една от най-древните занаятчийски техники. Възникнало в САЩ, движението пачуърк, вече е разпространено в целия свят. Обединени от девиза: „Да съшиваме света!” почитателите на това приложно изкуство се събират в общности, творят и представят произведенията си.

Част от това голямо семейство е и Унгарска работилница по пачуърк. Началото и е поставено  преди 25 години в град Дебрецен, Унгария от художничката Анна Долани.

Днес организацията е с мрежа, обхващаща цялата страна, състои се от 50 групи и няколко стотин членове. Благодарение на жените със сръчни ръце, организацията придобива международна известност. Сдружението празнува юбилея си с избрани творби от пачуърк, създадени през изминалите 25 години, като се надява да привлича нови почитатели, тъй като това ръкоделие в наши дни е достъпно и може да се практикува от всеки.

Ако изложбата предизвика у вас желание да пробвате своята сръчност и творчески умения, ще имате възможност да вземете първите си уроци в занаята от победителката в Първия национален конкурс по пачуърк – габровката Румяна Лафчиева.

Тя ще отвори своята импровизирана работилница в Художествената галерия на 10 февруари, вторник, от 17.00 ч. до 18.00 ч.  

Съобщение за спиране на движението
22 януари 2015
Започва облагородяването на парк „Маркотея“
23 януари 2015