Вълнуваща среща с хумористичното изкуство ще предложи Музеят „Дом на хумора и сатирата” през октомври на всички габровци и гости на града.

Не на шега Веселата къща ще се превърне в място на истински карикатурен десант – десетки художници от Европа и Азия ще окупират залите със стотици карикатури, сатирични рисунки и шаржове. Нашествието на творбите към столицата на хумора е провокирано от партньори и приятели на Дома на хумора, които гостуват с подбрани колекции от своите фондове и ателиета – 6 мащабни изложби с близо 500 карикатури на 151 автори от десетки държави вече завладяват голяма част от музейната територия.

Любителите на хумора ще имат удоволствието да се насладят на една стойностна селекция творби от 39-та Национална изложба на карикатурата – София 2014. В този традиционен ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременната българска карикатура участват 44 художници, които показват творби с разнообразна тематика, вдъхновени от ежедневието и проблемите на българина. Политическата сатира и шаржовете на популярни личности са широко застъпени, така както и актуалните теми за Украйна, банковата криза, битовите престъпления и измами и др. Гостуващата в Габрово колекция съдържа 160 творби от 24 изявени български карикатуристи и ще бъде представена от Чавдар Николов, член на ръководството на секция „Карикатура” към СБХ и председател на журито. При откриването на селекцията от 39-та Национална изложба на карикатурата ще присъстват и карикатуристите Илиан Савков – носител на Голямата награда от изложбата и Цочо Пеев – носител на наградата на секция „Карикатура” при СБХ за цялостно представяне.

Лауреат на Специалната награда на Музея „Дом на хумора и сатирата” от тазгодишната 39-а Национална изложба на карикатурата е Любомир Михайлов. Освен плакетът „Светът е оцелял, защото се е смял” и диплом, карикатуристът получи и правото да представи своя самостоятелна изложба в Дома на хумора. За гостуването си в Габрово лауреатът е подбрал колекция от 45 свои скорошни творби, обединени под провокативното заглавие „Брутална нежност”.

Третата гостуваща изложба е „Карикатура от световната преса” и идва от Португалия – 111 творби на 88 автори от цял свят. Колекцията е специално подбрана за гостуването в столицата на хумора и ще направи своята премиера в Габрово. Тя представя най-доброто от едноименния международен конкурс за карикатура в гр. Синтра (Португалия), който през тази година отбелязва 10-годишнината от създаването си. Единият от учредителите на конкурса и отговарящ за връзките с обществеността и международните контакти – г-н Риу Паулу да Крус – пристига в Габрово, за да открие лично изложбата и да обмени опит с българските си колеги.

Четвъртата изложба – „Синовете на Дзясин”  – пристига от далечен Китай и представя 41 творби на трима съвременни карикатуристи: Фън Зикай, Джан Лепинг и Ми Гу. С нея азиатската страна връща визитата на Дома на хумора, който гостува в гр. Дзясин през 2012 г. с представителна изложба карикатура от художествения си фонд „Хумор на народите”.  Изложбата от Китай запознава с творчеството на трима изявени майстори на карикатурата, а за откриването й в Габрово се очаква четиричленна делегация от представители на културната общественост на гр. Дзясин.

Наред с четирите нови изложби, в Дома на хумора продължават гостуването си и наскоро откритите две любопитни колекции с хумористични рисунки от Полша – сборната изложба от фонда на Музея на карикатурата във Варшава и самостоятелната изложба на полския карикатурист Зигмунт Зарадкевич.

Официалното откриване на изложбите от този своеобразен карикатурен десант ще се състои на 16 октомври от 16.00 ч. в залите на Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово. Изявата е заключителен акцент към мащабния проект „6 за 9 или 9 за 6 в Пилотния град”, посветен на визуалните изкуства и творческите индустрии, осъществяван от Клъстер „Творческо Габрово” и финансиран от програма „Култура” на Община Габрово. В рамките на проекта, през същия ден в Дома на хумора и сатирата ще се проведе форум-дискусия и творческо ателие с участието на творци от страната и чужбина.

Гостуващите изложби ще останат в залите на Дома на хумора до края на годината и ще бъдат на разположение на всички любители на хумористичното изкуство.

Информационна кампания за остеопорозата в Габрово
8 октомври 2014
Делегация от израелския град Петах Тиква е на посещение в Габрово
9 октомври 2014