На пресконференция в петък, 23 август, кметът на Община Габрово Таня Христова представи проекта „Приеми ме на село“, който ще стартира съвсем скоро и предвижда обмяната на знания, ценности и опит между млади хора, които нямат село и възрастни хора, които живеят на село. Домакин за пилотното издание на инициативата е село Новаковци.

От 1-5 септември 2013 г. единадесет доброволци на възраст 16-29 години ще станат „приемни внуци“ в домовете на жители на габровското село, които също са доброволци. Единственият критерий за подбор на участниците в проекта е желанието.

„Идеята за доброволчеството, която е изключително важна част от тази инициатива, трябва да бъде популяризирана като елемент от гражданското ни възпитание и отношение към всичко, което се случва в ежедневието ни. Предизвикателство и към двете страни е за този кратък период да изградят доверие помежду си, което за жалост напоследък ни липсва в обществото. Това ще бъде и най-добрият резултат от този проект.“ подчерта госпожа Таня Христова.

На пресконференцията, за да разкажат за това начинание, дойдоха кметският наместник на Новаковци Димитринка Бошнакова, авторът на идеята Вероника Йосифова, Румяна Кръстева – „баба под наем“, Кирил Кръстев – „дядо под наем“,  Деян Иванов и Димитър Пенчев – представители на „внучетата назаем“.

Идеята си за активното гостуване на млади хора на село Вероника Йосифова за пръв път разработва в есе за конкурса „Моите идеи за България“ на onlineparliament през 2012 г. Текстът на младата габровка печели второ място в оспорваната надпревара. В началото на септември представата на Вероника за начина, по който селото може да бъде оживено, ще се реализира на практика благодарение на Центъра за обществена подкрепа към Община Габрово, отдел "Култура и туризъм" на Община Габрово, Общински съвет по наркотични вещества -Габрово и представители на бизнеса в нашия град.

Мотивите за осъществяването на проекта са свързани от една страна с тенденцията младите все повече да се отдалечават от своите корени и да губят връзката със селото и природата, а от друга – с процеса на обезлюдяване и заличаване на много села от картата на България. За Габровска област проблемът стои със сериозна сила. Статистиката сочи, че две трети от обезлюдените села в България са именно в балканския район.   „Приеми ме на село“ дава една от възможните рецепти за справяне с демографската криза.

„Бях поласкана от поканата село Новаковци да е домакин на проекта „Приеми ме на село“, но и притеснена как ще реагират жителите на селото. За моя радост те не бяха стъписани, а въодушевени.“ сподели г-жа Бошнакова.

Младежите-доброволци не знаят какво има в селото и за тях всичко ще бъде изненада. Все пак организаторите открехнаха малка част от това, което са подготвили за „приемните внуци“.

„Иска ни се да ги научим на това, което ние знаем от нашите баби и дядовци. Аз например знам да жъна, знам какво е сърп, паламарка, мотика, диканя. Искам да чуят какви песни са се пели в миналото, да видят как се кваси мляко, как се прави сирене, как се пече баница и пита в пещ“, сподели Румяна Кръстева.

Амбицията на проекта е да се създаде една национална мрежа, да се „заразят“ и други села от идеята, като по този начин се докаже, че живот на село има. За целта „социалният експеримент“ ще бъде заснет с професионална камера. Операторът ще документира всичко, което се случва с „внучета назаем“ и „бабите и дядовците под наем“, а реализираният филм ще се разпространява с помощта на читалищната мрежа в цялата страна.

 „На финала на „Приеми ме на село“ няма да можем да се похвалим с материални придобивки, но ще отчетем нещо по-важно – силата на характера, готовността да бъде намерен общ език между поколенията и умението да правим нещата заедно. За това трябва да можем да се изслушваме и да се приемаме такива каквито сме – различни по възраст, по образование, по разсъждения и да се уважаваме“ заключи г-жа Христова.

Официалното начало на проекта „Приеми ме на село“ бе даден със символично подписване на споразумение между кмета на Община Габрово Таня Христова и кметския наместник на село Новаковци Димитринка Бошнакова.