На 30 юни 2009 г. от 13 часа в Регионалния исторически музей в Габрово ще бъде открита гостуваща фотоизложба „Кан Тервел – Свети крал Тривелий, дипломатът, светецът-воин, спасителят на Европа”. Изложбата е подготвена от фондация „Българска памет”, фондация „Бъднини” и Националния исторически музей и се осъществява с любезното съдействие на „Ротари клуб” – гр. Ловеч.

Експозицията се състои от 19 цветни пана, включващи фотоси и текстови материал, и има за цел да възкреси спомена за един от най-значимите български владетели в средновековната европейска история, най-често споменаван в историографските извори на епохата. За блестящите си победи над арабското нашествие, кан Тервел е адмириран в Европа в произведенията на редица средновековни автори и е канонизиран от Западната църква като Свети крал Тривелий.

От съчиненията на Цезар Бароний и Мавро Орбини, кан Тервел преминава в „История Славянобългарска” на Паисий Хилендарски. Захари Зограф и художниците от Самоковската школа рисуват образа му в църквите на Троянския и Преображенския манастир, в самоковски и пернишки църкви. Изложбата акцентира на факта, че Тервел е бил християнин, приел монашеството под името Теоктист, след като управлява България от 701 до 718 г., и остава в историята, като непобедим воин, получил титлата кесар, която се дава само на владетел християнин.

Фотоизложбата е синтезиран и атрактивен прочит на житието на един от най-великите български владетели в средновековната ни история. Изложбата ще бъде открита от д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет”, доц. д-р Пламен Павлов – член на Консултативния съвет на фондацията и преподавател по история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и адв. Росен Иванов – председател на фондация „Бъднини”. На събитието са поканени да присъстват кметът на Община Габрово Томислав Дончев, зам.-кметът по образование, култура и социални дейности д-р Нели Савчева и ученици от средните общообразователни училища в Габрово.

Посещение на посланика на Франция в Габрово
23 юни 2009
Партньорство Габрово-Тун
3 юли 2009