В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 16 май т.г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на XIX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2009 и награждаването на лауреатите.

Биеналето има 36-годишна история и се е утвърдило като най-крупната международна проява в България по отношение на хумористичните визуални изкуства. Негови организатори са Домът на хумора и сатирата, Община Габрово, Министерството на културата и Сдружението „Хумор на народите”.

Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” обединява всяка нечетна година през м. май стотици творци от цял свят, които влизат в благородна надпревара на идеи, възгледи, умения и таланти. Днес Международното биенале обхваща всички жанрове на изобразителното изкуство и включва 6 раздела: карикатура, графика и рисунка, живопис, скулптура, хумористична фотография, плакат.

Тазгодишното, 19-то издание на Биеналето регистрира впечатляващ брой заявки – за участие в конкурсните раздели са получени 2391 творби на 799 автори от 66 страни от 6 континента. Доказателство за нарастващата популярност на Международното биенале е фактът, че почти половината от творците са нови участници, предлагащи за първи път свои творби в конкурсите. Похвален е щедрият жест на 541 автори, които даряват свои творби за художествения фонд „Хумор на народите”, съхраняващ досега 38 500 произведения на 9 000 автори от 175 страни.

Оказва се, че габровското Биенале е популярно и в доста далечни и екзотични страни като Австралия, Аржентина, Бразилия, Виетнам, Египет, Израел, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Куба, Мексико, Мианмар, Нигерия, Сирия, Тайланд, Тунис, Филипини и др.

През м. март авторитетно международно жури под председателството на изтъкнатия наш художник проф. Андрей Даниел извърши селекция на представените творби и отличи най-добрите от тях.
За първи път в историята на Биеналето в изложбите от 6-те конкурсни раздела ще бъдат представени толкова голям брой хумористични произведения. В залите на Дома на хумора и сатирата са аранжирани 916 творби на 553 автори от 59 държави.

За първи път и наградите на Международното биенале са толкова много (20 на брой), защото специални награди от свое име присъждат много организации, сдружения и фирми.

Голямата награда на Международното биенале – статуетката „Златният Езоп” – ще бъде връчена на Аджим Сулай от Италия, който впечатли журито с оригиналната си живописна творба „Бъдеще”. Художникът ще получи наградата си лично от председателя на Организационния комитет на Биеналето – кмета на Община Габрово Томислав Дончев.

Наградата на град Габрово – статуетката „Гаскар” /габровският „Оскар”/ – ще получи талантливият наш скулптор Емил Бачийски. Наградата ще връчи председателят на Общинския съвет Валерий Василев.
Присъдени са още 6 награди на Министерството на културата /по една във всеки раздел/, както и 12 специални награди от името на съорганизатори и спонсори: „Скални материали” АД – Русе; Prestigio Technologies Ltd.; Lions Club – Баден/Хеленентал, Австрия; „Интер Дата Системи” ООД; Сдружение „Хумор на народите”; Дирекция „Национален парк „Централен Балкан”; Сдружение „Планета ГАБРОВО”, в. „Форум”. Лауреати на тези награди са творци от Унгария, Турция, Израел, Великобритания, САЩ, Япония, Украйна и България.

Със самостоятелна изложба живопис в Дома на хумора и сатирата ще гостува лауреатът на Голямата награда „Златният Езоп” от Биенале 2007 – Цветан Колев (България).

В рамките на Международното биенале, на 17 май т.г. от 9.00 ч. в зала „Грехът” на Дома на хумора и сатирата ще се проведе XIII-та Национална среща-наддумване „Благолаж 2009”, която ще даде възможност на участници-сладкодумци от всички краища на страната и на българи от чужбина да изявят своите разказвачески умения и да споделят вицове и анекдоти по темата „Да се надсмеем на пороците!”.

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган – на карнавала в Габрово
30 април 2009
ПАРТНЬОРСТВО ГАБРОВО-ТУН
12 май 2009