Писателят Даян Шаер ще запознае габровци с творчеството си следващия четвъртък – 18 април, от 17:15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“. Новината съобщават от Регионална библиотека „Априлов – Палузов“, която ще е домакин на срещата.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новата творба на Шаер – „Събуди твореца в теб“, която е своеобразен наръчник за качествено писане, създаване на завладяващ сюжет и пълнокръвни персонажи. Първата и́ книга – „Има ли места в Рая“, е посветена на силата на духа, безсмъртните мечти, любовта и надеждата.

За втората книга на Шаер, наречена „Да откраднеш сърцето на Дявола“, великият Стефан Данаилов казва: Признавам, че първоначално се подведох по атрактивността на заглавието. Не очаквах да намеря един дълбок и разтърсващ разказ за вечното човешко чувство – Любовта. Възхитен съм от умението на авторката да рисува незабравими цветни картини, в които потапя съдбите на героите си. Романът се чете на един дъх не само заради преплитането на житейските им съдби, а заради философските изводи по онова, което ни се случва, докато се вливаме в човешката навалица на времето.“

В романа си по действителен случай „На моята майка Сирия“ Даян Шаер дава отговор на въпроса как живее в България сирийка, избягала от войната заедно с трите си дъщери. В друга нейна творба – антиутопичната „Вдовицата  на времето“, Шаер изгражда сюжета по собствена преживяна случка.

Даян Хасан Шаер е млад автор от българо-сирийски произход, родена в град Русе. Определя себе си като мост между двете държави – древната сирийска култура и съвременното излъчване на европейска жена се проектират в литературното и́ творчество. Писателската дарба тя носи в сърцето си, но фамилната и́ история на два континента има принос за темите, които засяга в своите книги.

Показват филм за художника Генко Генков
9 април 2024
Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“
10 април 2024