От днес до 14 април Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ” отново е домакин на „София Филм Фест в Габрово“. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е 19,60 лева!

15-то издание на „София Филм Фест в Габрово“ е част от проекта на Арт Фест „СФФ на път 2024“, реализиран съвместно с Община Габрово и с подкрепата на ИА Национален филмов център и паневропейск ата вериrа киносалони Europa Cinemas.

*

Стартът е в петък, 12 април в 18:00 часа с документалния филм на Цветан Драгнев „БАЛКАНСКА ЧЕРНА КУТИЯ“, чиято премиера беше преди по-малко от месец в програмата на 28-ия София Филм Фест. Творбата разказва удивителната история на Никола Груев – Котарашки, бивш архитект и обичан от няколко поколения български музикант. Когато Чарли Жилет, легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на Kottarashky, той пише: „Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване.“ Оператор е Делян Георгиев, а продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов („Гала Филм“).

Главният герой на филма Никола Груев – Котарашки лично ще се срещне с публиката в Габрово и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията!

*

Отново на 12 април (петък) в 20:30 часа СФФ продължава с хитовия нов филм на режисьорката София Копола „ПРИСИЛА“. С престижната награда „Купа Волпи“ за най-добра актриса, присъдена на изящната Кейли Спейни, новият филм на Копола фокусира интереса на киноманите още от премиерата в програмата на Венецианския фестивал, където получи номинация за „Златен лъв“. Режисьорката създава сценария по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли и съавторката на книгата Сандра Хармън, като в центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарния и неустоим Елвис. Тази предизвикателна роля е поверена на един от най-търсените млади актьори – Джейкъб Елорди. През гледната точка на любимата на Елвис, Копола разказва за непознатата страна на един велик американски мит.

*

През втория фестивален ден 13 април (събота) Ви очакваме в 18:00 часа, за да гледаме премиерно в Габрово „ПРЕКРАСНИ ДНИ“. Филмът е най-новата перла в богатата филмография на легендата Вим Вендерс. В Кан филмът бе номиниран за „Златна палма“ и удостоен с наградата на Екуменическото жури, а Коджи Якушо получи приза за най-добър актьор. Филмът бе и сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места, а саундтракът на живота му е съставен от класическа рок музика, подбрана лично от Вендерс.

*

Прожекциите продължават на 13 април (събота) в 20:30 часа с носителя на „Златна мечка“ от Берлинале 2023 „НА БОРДА НА „АДАМАН“ на майстора-документалист Никола Филибер. Филмът е една от петте творби, номинирани за Наградата на публиката LUX, които се представят с ВХОД СВОБОДЕН пред публиката у нас, в партньорство с Европейския парламент.

Никола Филибер е автор със завидна филмография и авторитет в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в цял свят, включително Британския филмов институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба проследява живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „Адаман“, който действа върху уникална плаваща структура по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лечение на психично болни, приложени с много топлина и ентусиазъм, а също и портрети на няколко пациента, които – изненедващо за състоянието си, са способни да създават оригинални, вълнуващи произведения на изкуството.

*

В третия фестивален ден 14 април (неделя) ви очаква романтичен киномаратон. Стартираме в 16:00 часа с прожекция на новия филм на прочутата германска режисьорка Маргарете фон Трота „ИНГЕБОРГ БАХМАН – ПЪТУВАНЕ В ПУСТИНЯТА“. Творбата е номинирана за „Златна мечка“ на Берлинале 2023 и е посветена на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш. Едновременното съществуване на любовта и подозрението е най-дълбоката неизказана истина в увлекателния филмов разказ на режисьорката и нейната най-голяма сила е способността ѝ да изведе този парадокс в отношенията между мъжете и жените.

*

В 18:00 часа на 14 април (събота) започва прожекцията на „ПАДНАЛИ ЛИСТА“ – най-новият филм на емблематичния финландски режисьор Аки Каурисмаки. Филмът е една от петте творби, номинирани за Наградата на публиката LUX, които се представят с ВХОД СВОБОДЕН пред публиката у нас, в партньорство с Европейския парламент. Удостоен с награда на журито и с номинация за „Златна палма“, „Паднали листа“ бе една от най-обсъжданите творби в Кан. Двама самотници се срещат случайно една нощ в Хелзинки и се опитват да открият любовта в живота си. Филмът е поредната възхитителна история на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. „Паднали листа“ получи номинации за европейски филм, режисьор и сценарий - Каурисмаки, актриса и актьор – Алма Пьойсти и Юси Ватанен за наградите на ЕФА през 2023 година.

*

Завършваме неделния филмов ден 14 април и програмата на 15-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:30 часа на новия филм на награждавания германски режисьор Кристиан Пецолд „ПОЖАР“. Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на Берлинале ’23 пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години), а в сюжета могат да бъдат открити много чувства, както и различни нива на пасивна агресия, които бълбукат в своеобразния котел на човешките емоции. Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите, които се оказват шокиращо интимни, но и потискащо познати. „Пожар“ спечели „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито в Берлин.

*

Петнадесетото издание на „София Филм Фест в Габрово“ се реализира съвместно с Община Габрово и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, ИА Национален филмов цевтър и Наградата LUX публиката - EU.

Очакваме ви на „София Филм Фест в Габрово“ в Зала „В Ъ З Р А Ж Д А Н Е“!

 


 

 

МК "Ковачите" и приятели откриват мотосезон 2024 в Габрово на 13 април
11 април 2024
Благотворителен турнир по плуване в Габрово събира близо 200 деца от 14 клуба в страната
12 април 2024